Slotsbygningskommissionen
København
Brevet har været lukket med et rødt laksegl med et signetaftryk, hvis motiv er et bekronet “R” placeret i en oval med teksten “COMMISSIONEN ANGAAENDE SLOTTETS OPBYGNING”.
Bertel Thorvaldsen
Rom
Udskrift: A Monsieur Monsieur / le professeur Thorvaldsen, conceiller / d. Etat de Sa Majeste le RoiI de / Danmarc, commandeur de l’ordre / de Dannebrog / & &II / a Rome
/ port payee a / frant; Ital.
Tilskrift: Til Hr: Etatsraad og Professor Thorvaldsen Commandeur af Dannebrogen og Dannebrogsmand pp.
Poststemplet: “Danemarck par Hambourg” og “T.T. HAMBORG 14. MAI.33” og “27 MAGGIO”.
Dateringen fremgår af brevet.
Korvetten Galathea er under Johan Wilhelm Cornelius Kriegers kommando afsejlet fra København den 1.5.1833 med kurs mod Tanger. Skibet ventes til Livorno i slutningen af juli måned for at indskibe Thorvaldsens kunstværker til Christiansborg Slot og Vor Frue Kirke. Dansk konsul i Livorno J.C. Ulrich er orienteret.
Undertegnede Commission har havt den Fornøielse at modtage Hr: EtatsraadensIII behagelige Skrivelse af 29’ Martz sidstledenIV, i Henhold til hvilken man ikke undlader herved at meddele Efterretning om, at det til Middelhavet bestemte Krigsskib, Corvetten Galathea, som føres af Kammerjunker, Capitain KriegerV, er under 1’ d:M:VI afgaaet fra Kiøbenhavn og vil, efter at have opfyldt sin Bestemmelse i TangerVII, formeentlig kunne ventes til Livorno i Slutningen af Juli MaanedVIII for at indtage de KonstarbeiderIX som Hr: Etatsraaden maatte ønske hjemsendte. At der indtil Hr: Etatsraadens AnkomstX skal blive draget Omsorg for Opbevarelsen af de Konstsager som hjemsendes foruden de der ere bestemte for Christiansborg SlotXI og Frue-KirkeXII, derom beder man herved at modtage Forsikkring, og finder man saaledes alene fornøden at tilføie, at Generalconsul UlrichXIII i Livorno er under Dags Dato herfra tilskrevetXIV angaaende fornævnte Konstsagers Afsendelse med Corvetten.
Slotsbygnings-Commissionen d: 7’ May 1833.
HauchXV | AMoltkeXVI | JMonradXVII | CFHansenXVIII |
/ SchramXIX | |||
const. |
Se i øvrigt artiklen Hjemsendelse af Thorvaldsens kunst 1833 for en udspecificering af hvilke kunstværker, der var med i transporten, samt hele hjemsendelsens forløb.
Sidst opdateret 30.08.2016
Den danske kong Frederik 6.
Læs om Thorvaldsens mange, fornemme ordener og udnævnelser i artiklen Thorvaldsens udnævnelser.
Thorvaldsen blev udnævnt til virkelig etatsråd 12.11.1819. Se også artiklen Thorvaldsens udnævnelser.
Jf. brev af 29.3.1833 fra Thorvaldsen til Slotsbygningskommissionen.
Den danske søofficer Johan Wilhelm Cornelius Krieger.
Jf. Thorvaldsen-kronologien 1.5.1833.
Korvetten Galathea skulle antagelig ledsage eller selv fungere som et presentskib med tributbetaling til de såkaldte Barbareskstater, jf. artiklen Barbareskstaterne og Thorvaldsen.
Jf. Thorvaldsen-kronologien 4.8.1833.
Jf. artiklen Hjemsendelse af Thorvaldsens kunst 1833.
Thorvaldsen planlagde at rejse til København i efteråret 1832, men hjemturen blev udsat gentagne gange og først påbegyndt den 5.8.1838. Se dokumenter vedrørende emnet Aflyste rejser til Danmark.
Jf. artiklen Bestillingen til Christiansborg.
Jf. artiklen Bestillingen til Vor Frue Kirke.
Den dansk-tyske konsul i Livorno J.C. Ulrich.
Jf. brev af 7.5.1833 fra Slotsbygningskommissionen til J.C. Ulrich.
Den danske overhofmarskal og fysiker A.W. Hauch.
Den danske greve, godsejer, finansminister, præsident, m.m. Adam Wilhelm Moltke.
Den dansk-norske embedsmand Peter Johan Monrad.
Den danske greve, godsejer, finansminister, præsident, m.m. Adam Wilhelm Moltke.
Denne signatur ses på flere af Slotsbygningskommissionens breve i nederste højre hjørne og betyder, at brevet er konciperet af den danske enkekassedirektør og konferensråd Gerhard Christopher Schram.