Johan Gunder Adler
København
Rødt laksegl med rigsvåbnet.
Just Mathias Thiele
København
Udskrift: Herr Justitsraad Thiele / Ridder og Dbgsmd / CharlottenborgI
Dag og måned fremgår af brevet, året må være 1842, da brevet omtaler Thorvaldsens hjemrejse fra Rom og hans ophold i Altona i oktober 1842.
Adler writes that Thorvaldsen is on his way to Copenhagen and, on behalf of Christian VIII, asks Thiele to prepare for his arrival.
Amalienborg 21 Octb
Herr Justitsraad Thiele
Thorvaldsen er “im holsteenischen Hause”II i Altona og kan ventes hertil med det første Dampskib fra KielIII. Han er kommen til Livorno d. 3dIV i den Hensigt at reise hjem med FregattenV, men paa Bravo’sVI Forsikring om at Thorv. ikke vilde rejse fra Rom før til Foraaret var ZahrtmannVII allerede gaaet under Seil d 2denVIII.
HMIX befaler mig at meddele Dem denne Efterretning med Anmodning om at træffe de fornødne ForanstaltningerX i Anledning af Conferentsraadens Ankomst.
Deres Adler
Last updated 27.01.2016
Thiele boede i sin egenskab af sekretær og bibliotekar ved Kunstakademiet på Charlottenborg.
Thorvaldsen boede på hotellet Zum Holsteinischen Hause i Altona 17.10. – 22.10.1842.
Dvs. dampskibet Frederik den sjette, som afsejlede fra Kiel 22.10.1842 og ankom til København 24.10.1842 mellem kl. 17 og 18.
Thorvaldsen ankom ganske rigtigt til Livorno 3.10.1842 – men én dag for sent til at kunne sejle med fregatten Thetis. Thorvaldsen rejste derfor til København over land. Se mere herom i Rejsen til Danmark, oktober 1842.
Dvs. fregatten Thetis, se mere herom Hjemsendelse af Thorvaldsens kunst 1842
Dvs. den dansk-tyske konsul i Rom Johan Bravo.
Dvs. kaptajnen for fregatten Thetis, C.C. Zahrtmann.
Fregatten afsejlede ganske rigtigt fra Livorno 2.10.1842.
Dvs. Hans Majestæt Christian 8.
Thorvaldsen ankom 24.10.1842 til København. Som det fremgår af Adlers/Christian 8.s anmodning her, sørgede Thiele for, at hans bolig på Kunstakademiet i dagens anledningen blev festligt udsmykket, og han blev modtaget af akademiets professorer.
Thiele tog sandsynligvis også initiativ til, at billedhuggeren dagen efter besøgte Thorvaldsens Museum. Bygningen var udsmykket med guirlander, og han blev modtaget af bl.a. bystyret i København og hyldet med en sang af H.P. Holst og en tale af A.C. Kierulff.
Se beretningen om festivitassen i anledning af hjemkomsten i avisen Dagen 25.10.1842.