Olavsen og Thorvaldsen mødte hinanden i København i 1794. Olavsen opsøgte billedhuggeren både pga. deres fælles islandske baggrund og fordi han sandsynligvis skulle kopiere ansigtstrækkene i Thorvaldsens nu ødelagte portrætbuste af Jon Erichsen, jf. den bevarede ansigtsmaske i afstøbning A795. Sass, op. cit. p. 8, foreslår, at Olavsen brugte Thorvaldsens buste som forlæg for den afdøde Erichsens fysiognomi til den portrætmedaljon, som indgår i det mindeblad, han udgav for sin islandske landsmand i 1794:
Monumentet på mindebladet var tænkt til opførelse i Island, men det blev ved tanken. Formentlig som følge af de to kunstneres samarbejde udførte Thorvaldsen et tegnet portræt af Olavsen i 1794. Dette portræt forsvandt i 1804, og kendes ikke i dag, se evt. Forsvundne værker af Thorvaldsen. Som tak for portrættet skænkede Olavsen senere en ring til Thorvaldsen, som sandsynligvis er identisk med den, der dukkede op i kunsthandlen i 2015. Ringen svarer til de beskrivelser, som Olavsen giver af den i sine to breve af 5.9.1814 og 7.11.1819.
Thorvaldsen synes at have været glad for Olavsen: 24.2.1819 bad han i Rom den norsk-danske præst Frederik Schmidt om at tage en tegning og et kobberstik af Dagen, jf. A370, med til Norge som en foræring til Olavsen, jf. Jacobsen & Brandt-Nielsen, op. cit. Olavsen var uddannet arkitekt på Kunstakademiet i København under C.F. Harsdorff. Han var 1783-1814 ansat ved Bergseminaret i Kongsberg i Norge som lærer i bl.a. arkitektur og jura, og satte på denne måde et afgørende præg på arkitektstanden i Norge. Portrættet af Olavsen til højre er et udsnit af Jacob Munchs maleri fra ca. 1820. Det befinder sig på Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design. Referencer
Sidst opdateret 29.01.2016 |