Johann Wolfgang von Goethe
Goethe blev tidligt i Thorvaldsens karriere gjort opmærksom på den danske billedhugger, i al fald i kraft af August Wilhelm Schlegels brev om kunsten i Rom fra sommeren 1805.
På daværende tidspunkt havde Thorvaldsen med sikkerhed kendskab til Goethe via sin omgangskreds. I Rom var han på alles læber og med til at forme forståelsen af byen. Det viser sig fx af et opslag i Thorvaldsens stambog fra 30.1.1801, hvor den svenske digter J.J. Ekman citerer fra Römische Elegien: “Eine Welt zwar bist du, o Rom, doch ohne die Freundschaft wäre die Welt nicht die Welt, wäre denn Rom auch nicht Rom”. I Thorvaldsens stambog har også en anden (uidentificeret) bekendt indskrevet Goethes epigrammatiske digt Keins von allen.
Men interessen gik også den anden vej: Goethe interesserede sig øjensynlig for Thorvaldsens værker, idet han ønskede at få konturstik af dem, jf. Christian Daniel Rauchs brev til Thorvaldsen 16.4.1810.
Da Goethe fyldte 70 år 28.8.1819, blev han hædret med en fest i Frankfurt, uden at han dog selv var til stede. Her præsenterede den geskæftige kunstsamler og arkitekturhistoriker Sulpiz Boisserée idéen om at udføre et mindesmærke for Goethe i form af en lille tempellignende bygning på en bakke nær Frankfurt, udstyret med en buste i kolossalstørrelse af Goethe ved Johann Heinrich von Dannecker, og den ved festen tilstedeværende Thorvaldsen blev bedt om at bidrage til det med en række relieffer bl.a. over Goethes Hermann und Dorothea. Dette projekt blev dog ikke realiseret.
Senere blev Thorvaldsen bedt om udføre et monument for Goethe, som han udførte flere udkast til, herunder A139 og A140, hvor Goethe hhv. sidder i en klismosstol og står oprejst, i begge tilfælde med en bog i hånden. Han arbejdede bl.a ud fra en livsmaske, L651. Heller ikke dette projekt blev dog realiseret. Thorvaldsen havde angivelig alting klar til opgaven i Rom, men hans ophold i Danmark fra 1838 trak ud, og Goethe-kommissionen mistede tålmodigheden. Opgaven overgik til Thorvaldsens elev Ludwig von Schwanthaler.
Thorvaldsen modellerede også i 1831 en portrætmedaljon til gravstenen for Goethes søn, August von Goethe, A632.
Goethe var som digter, filosof og naturvidenskabsmand en af tidens mest fremtrædende litterære og intellektuelle skikkelser, og mange personer i Thorvaldsens nærmeste bekendtskabskreds var nært knyttet til ham, blandt mange andre den tyske komponist Felix Mendelssohn Bartholdy, de tyske malere Louise Seidler og Moritz Oppenheim, den polske pianist Maria Szymanowska, den tyske skuespiller Franziska Caspers og den tyske kunstssamler Sulpiz Boisserée. En anden forbindelse til Goethe går via diplomaten og kunstsamleren August Kestner, som Thorvaldsen stiftede den arkæologiske forening Instituto di Corrispondenza Archeologica sammen med. Kestners mor var Charlotte Buff, som Goethe forelskede sig hovedkulds i som ung; det var ud fra deres uforløste relation, han forfattede Den Unge Werthers Lidelser.
Værker på Thorvaldsens Museum
Se Goethe repræsenteret i Kataloget.
Referencer
- Thiele II, p. 153.
- Thiele III, p. 65.
Sidst opdateret 01.03.2021