Jens Kragh Høst
Denne biografi er under udarbejdelse.
Høst kendte Thorvaldsen fra hans ungdomstid i København. Iflg. Høsts erindringer, op. cit., var han og billedhuggeren nære venner: “Vi havde i adskillige Aar, lige til hans Bortreise 1794 [faktisk 1796], levet broderlig sammen.”
Han var ligesom Thorvaldsen medlem af den private teater- og debatklub Borups Selskab. De blev indmeldt i selskabet samme aften i begyndelsen af 1790erne.
Thorvaldsen skulle også have portrætteret Høst i en nu ukendt portrættegning, se erindringerne.
De mødtes igen, da billedhuggeren opholdt sig i København fra 3.10.1819 til 11.8.1820.
Høst skrev den første egentlige biografi om J.F. Struensee i 1824: Geheimekabinetsminister Grev Johann Friedrich Struensee og hans Ministerium samt de det nærmest foregaaende og efterfølgende Tildragelser i Danmark. 3-binds-værket var et forsvar for Struensee og de oplysningstids-ideer, han forsøgte at virkeliggøre med de samfundsreformer, han gennemførte i sin korte tid ved magten.
Høst gav dermed udtryk for et positivt syn på Struensee og hans regeringstid, som sandsynligvis var udbredt i Thorvaldsen-kredse. Eksempelvis skrev Høsts bekendte, Knud Lyne Rahbek i sine erindringer samme år, 1824, at i årene 1784-1807 efter Struensees fald gav mange af hans ideer “kosteligt Afgrøde”; “…den struenseeske Plov” banede vejen for “Tolerance, Meningsfrihed, Bondefrihed, Borgerdriftighed”, fastslog Rahbek, jf. Langen, op. cit.
Portrættet af Høst her t.h. er udført af en ukendt kunstner. Det befinder sig i Det Kgl. Biblioteks billedsamling.
References
- Jens Kragh Høst: Erindringer om mig og mine Samtidige, København 1835, p. 136-137
- Ulrik Langen: Struensee, Aarhus 2018, p. 79.
Last updated 02.02.2025