15.12.1825

Afsender

Jørgen Conrad de Falsen

Afsendersted

København

Modtager

Bertel Thorvaldsen

Modtagersted

Rom

Modtagerinfo

Ingen udskrift.

Dateringsbegrundelse

Dateringen fremgår af brevet.

Resumé

Falsen bekræfter modtagelsen af to basrelieffer fra Thorvaldsen. Han er utilfreds med at et er lille og rundt mens et andet er stort og firkantet, da han ikke har kunnet få nogen til at forene dem i et monument. Han vil derfor kun bruge et af reliefferne og beder om anvisninger for, hvad han skal gøre med det relief, han ikke ønsker at anvende.

Dokument

Kiøb. d. 15 Dec. 1825.
Undskyld, gode Thorwaldsen, at jeg først nu anmælder Modtagelsen af Deres 2de. Basreliefs – til min salig Kones MonumentI.
Det smerter mig meget at maatte mælde Dem at ieg af disse 2de. Stk umuligt kan faae eet HeeltII – da det ene som forestiller NattenIII er stortIV og rundt og det andet som forestiller Geniusen, er lille og fiirkantet. – Jeg har forgieves consulteret alle ArchitecterV her om Muligheden til deraf at giøre et Monument, til den Plads det skal staae paa, og efter Tegning vi vare enige om, og som De havde lovet mig udført under mit Ophold i Rom.
Der bliver mig saaledes indtet tilovers uden at Lade et Monument her forfærdige med en af Deres Bareliefs, og at bedække de øvrige 3 Sider med glatte Steene – Dette agter ieg da ogsaa til Foraaret at lade giøre, og vælger hertil Deres GeniusVI – Den anden Bareliefs, som ieg ikke kan brugeVII, venter ieg Deres nærmere Bestemmelse om.
Ved AdlerVIII sender ieg Dem disse Linier – Vi tale ofte om Dem hos den gode Prinds og ønske Dem iblandt os.
Jeg har i dette Efteraar giftet mig igien med Frøken RosenkrantzIX, som De flere Gange har seet i Statsministerens HuusX. Hun hilse Dem med mig kierligst.

Med Højagtelse og Hengivenhed Deres
Falsen.

Jeg har været nogen Tid fraværende, derfor modtager De saa seentXI disse Linier.

Arkivplacering

m10 1825, nr. 113

Thiele

Ikke omtalt hos Thiele.

Emneord

Personer

Værker

A901 Natten, Tidligst 1815, inv.nr. A901

Kommentarer

  1. Thorvaldsens gravmæle over Cecilie Cathrine Høyer (1784-1816), se hertil referenceartiklen omhandlende Falsens bestilling.

  2. Som Thorvaldsen senere korrekt påpegede i sine brevudkast 20.3.1826, så havde Falsen, formentlig ved selvsyn under sit ophold i Rom, ellers netop selv bestemt sig for disse to relieffer. Han minder netop Thorvaldsen herom i sit brev 16.12.1823, hvori han repeterer, at Thorvaldsen har lovet ham “Natten, paa den ene Side, og Engelen med den omvendte Fakkel, som er anbragt paa Reckmanns Monument paa en anden Side”.

  3. Et marmoreksemplar af Natten, der ganske rigtigt er rundt, findes på Thorvaldsens Museum, A901.

  4. Natten måler 80,5 cm i diameter, marmoreksemplar, A901.

  5. Det vides ikke, hvilke arkitekter Falsen konsulterede.

  6. Det vides ikke præcist hvilken Dødens Genius, som Falsen fik leveret til sit værk. Se hertil diskussionen i referenceartiklen omhandlende Falsens bestilling.

  7. Det føromtalte værk Natten, marmoreksemplar, A901. Falsen lod imidlertid et epitafium netop med Natten opsætte i Holmens Kirke, se desuden referenceartiklen omhandlende Falsens bestilling.

  8. Prins Christian Frederiks (den senere Christian 8.) privatsekretær, Johan Gunder Adler.

  9. Jørgine (Georgette) Elisabeth Rosenkrantz (1799-1869), hofdame hos dronning Marie Sophie Frederikke, datter af premierløjtnant, senere kaptajn Thomas Rosenkrantz (1760-1824) og Frederikke Christiane Ulrikke Kaas (1762-1836).

  10. Den danske diplomat og statsminister, Niels Rosenkrantz.

  11. Værkerne var blevet hjemsendt til Danmark i juli 1825, jf. Hermann Ernst Freunds brev til Thorvaldsen 2.7.1825.

Sidst opdateret 10.05.2011