5.12.1839

Afsender

Just Mathias Thiele

Afsendersted

København

Modtager

Bertel Thorvaldsen

Modtagersted

Nysø

Modtagerinfo

Udskrift: Høivelbaarne Hr. Conferentsraad Thorvaldsen Storkors af Dannebr. D.M.I Nysøe pr Præstøe.

Dateringsbegrundelse

Dateringen fremgår af brevet.

Resumé

Thiele henvender sig til Thorvaldsen, og beder ham udføre et monument over den netop afdøde kong Frederik 6. Han har forslag til monumentets udformning, og understreger Thorvaldsens betydning for projektet, der især vil blive vigtig i forbindelse med en landsindsamling.

Dokument

Kiære Thorvaldsen!
Den sørgelige Efterretning at Frederik den 6te.II ikke er mere, er vel kommen til Dem og maaskee træffer dette Brev Dem ikke længer paa NysøeIII. Men det er mig en Pligt og en Trang alligevel at sende Dem disse Linier.
Min Pligt er det, at underrette Dem om, at AkademietIV igaar, ligesom saa mange andre CorporationerV, fremstillede sig for den nye KongeVI for at lykønske ham og at sige ham Tak for de mange Aar han har været Akademiets PræsesVII. Han yttrede til Svar paa Akademiets Addresse, at han vel ikke længer kan være vor Præses, men at han altid vil vedblive at være det i Aanden og sørge for at give os en Præses igienVIII, som skal være til vor Tilfredshed. Han beklagede strax, at han ikke kunde see Thorvaldsen imellem os paa den Dag, da Efterretningen ikke saa tidligt kunde have naaet Dem, men han udtalte det tydeligt, at han længes efter at see DemIX.
Dette var, i Korthed, min Pligt; men nu et Par Ord om den Trang, der driver mig til at skrive til Dem. At Danmark har Dem, kiære Thorvaldsen! indenfor sine GrændserX paa den Tid, da den saa høit elskede Frederik d. 6te. nedlagde sit Scepter og omsider engang kom til at hvile sig efter saa lang og utrætteligt ArbeidsomhedXI, er i mine Øine betydningsfuldt. Ingen Konge har mere end hanXII fortient et Monument og til intet Monument vilde det for nærværende Tid være lettere at skaffe den fornødne Sum. Kom ind til os og stil Dem i Akademiets Spidse og lad fra den Stiftelse, hvem det synes at ligge nærmest, udgaae en Opfordring til at hver, som kan offre 2rd., giver dem til Frederik d. 6te. Monument, og hele Danmark vil offreXIII og Summen vil blive overflødig! Frederik d. 6tes. Statue tilhestXIV, saaledes som han reed iblandt os, opstillet paa Esplanaden, ligefor Amaliegaden, paa det Sted hvor han hver Dag Kl 2 pleiede at ride sin Tour, vilde blive et sandt Mindesmærke. Deres skiønne Basrelief: Regieringen som sidder paa LøvenXV, vilde tillige giøre det til et Monument for Stænder InstitutionenXVI! HestenXVII har De jo alt i Model og det vilde jo fremme Sagen. Jeg har endnu ikke talt til nogen om dette Forslag, men synes De om det, saa kom og giør det til en Virkelighed! De kan det fremfor nogen anden! Naar De alene, eller i Forbindelse med Akademiet, nævner denne Sag for Christian d’ 8, saa vil neppe nogen mere end han interessere [sig] derfor; thi det er tydeligt nok, at han af Hiertet [deler] den almindelige Sorg, og at det vilde være ham kiært [med en] saa populær Handling at begynde sin Regiering.
Undskyld at jeg skriver dette i Hast! Tilgiv ogsaa om jeg ikke møder Deres BifaldXVIII, men det er mig, som sagt, en Trang at udøse mit Hierte for Dem i en Sag, hvor De kan virke mere end nogen Anden.

Charlottenb.XIX d. 5 Dec. 1839

Deres hengivne
J Thiele

[på konvolutten er skrevet af Christine StampeXX:]
Sende hvad som ingen har til at Sige til og ikke glemme Gaven og alt hvad jeg har forlangt

[Med Thorvaldsens hånd ?:]

Prinsens BysteXXI
Acordere medXXII 2 forskiellige om FrisenXXIII 1 Alen 12 Alen Lampe Glas Gaven Bede R om [xxxx].

Generel kommentar

Dette brev er det første kendte dokument i sagen om Frederik 6.s monument, Skanderborg Slotsbanke. Thiele er i sin opfordring til Thorvaldsen om at bidrage til monumentets opførelse meget ivrig, og kommer med konkrete forslag til monumentets udformning, som dog kom til at ligge ganske langt fra det endelige resultat, der stod færdig i 1845. Thorvaldsen begyndte formentlig kort tid efter dette brev sine første overvejelser angående et monument for Frederik 6., se referenceartiklen herom.

Arkivplacering

Håndskriftafdelingen, Det Kongelige Bibliotek, NKS 1732, 2o.

Thiele

Ikke omtalt hos Thiele.

Andre referencer

Emneord

Personer

Værker

A530 Statsstyrelsens genius, Primo 1837, inv.nr. A530
A129 Hesten til Maximilian 1., Tidligst juni 1832 - Senest august 1833, inv.nr. A129
A128 Hest, august 1833, inv.nr. A128

Kommentarer

  1. Dvs. Dannebrogsmand.

  2. Den danske kong Frederik 6., der døde den 3.12.1839.

  3. Thorvaldsen var på et kort ophold i København omkring d. 21.11.1839, men opholdt sig ellers ofte på den sydsjællandske herregård Nysø. Se også artiklen Thorvaldsens bopæle.

  4. Dvs. Kunstakademiet i København.

  5. Dvs. sammenslutninger og foreninger, jf. Ordbog over det danske Sprog, korporation.

  6. Dvs. Christian 8., der dog først blev kronet 28.6.1840.

  7. Christian 8.havde været Kunstakademiets præses siden 1808, dvs. formand, jf. Ordbog over det danske Sprog, præses, 1.

  8. Christian 8. blev efterfulgt af sin søn Frederik (7.), som præses for Akademiet.

  9. Thorvaldsen besøgte dog først Christian 8. den 18.1.1840. Se også dokumenter vedrørende emnet Thorvaldsens forsinkede hyldning af Christian 8.

  10. Thorvaldsen ankom til København 17.9.1838 efter sit årelange ophold i Rom.

  11. Frederik 6. blev konge i 1808, men havde i praksis regeret landet siden 1784, hvor han som kronprins overtog magten fra sin far, den sindssyge Christian 7.

  12. Der henvises formodentlig til, at Frihedsstøtten ved Vesterport (nuværende Vesterbrogade i København) hylder Christian 7. for indførelsen af landboreformerne i 1788, i stedet for Frederik, der på det tidspunkt kun var kronprins omend landets faktiske regent.

  13. Thiele foreslog altså, at finansieringen af monumentet skulle foregå ved en landsindsamling.

  14. Det blev ikke en rytterstatue af Frederik 6. på Esplanaden, men derimod en mindestøtte på Skanderborg Slotsbanke, som blev realiseret, jf. Thorvaldsen-kronologien 31.7.1845 og referenceartikel.

  15. Der er her tale om Statsstyrelsens genius A530, der skulle have været en del af Maximilian 1.s rytterstatue i München. Det blev dog ikke dette relief men Provinsialstændernes oprettelse A605, der blev en del af det færdige monument over Frederik 6. på Skanderborg Slotsbanke.

  16. Der henvises til de stænderforsamlinger, der i 1834 indførtes af Frederik 6.’s regering i Danmark og hertugdømmerne, med sæde i Roskilde, Viborg, Slesvig by og Itzehoe. De bestod af repræsentanter fra de samfundsgrupper (stænder) man på daværende tidspunkt inddelte samfundet i. Nok havde repræsentanterne stemmeret, men ingen reel indflydelse på regeringens beslutninger, da deres funktion blot var rådgivende. Thorvaldsen støttede disse nye lighedsidealer, og det kan være grunden til, at Thiele specifikt nævner stænderinstitutionen for at fange Thorvaldsens interesse.

  17. Hesten som Thiele omtaler, har formentlig forbindelse til Maximilian 1.s monument i München A129, da Thiele i dette brev også omtaler A530, der var tænkt som en del af Maximilian 1.s monument. En anden, mindre sandsynlig mulighed kunne være hesten til Poniatowskis monument i Warszawa, A125.

  18. Såvidt vides reagerede Thorvaldsen ikke direkte på Thieles henvendelse. Thorvaldsen påbegyndte dog kort tid efter arbejdet med et monument over Frederik 6., jf. den generelle kommentar og referenceartikel.

  19. Thiele var sekretær og bibliotekar ved Kunstakademiet 1825-1871 og havde bopæl på Kunstakademiet på Charlottenborg i København. Se referenceartiklen Kunstakademiets Boliger.

  20. Se link til biografien.

  21. Det er her uklart, hvilken buste der menes. “Prinsens byste” kan ikke være Frederik 6.s buste, da denne blev udført mange år før udfærdigelsen af dette dokument.

  22. Dvs. bringe i udbud.

  23. Der kan her være tale om Indtoget i Jerusalem A574.

Sidst opdateret 25.04.2019