Antagelig november 1805

Sender

Heinrich Kohlrausch

Sender’s Location

Rom

Recipient

C.F.F. Stanley

Recipient’s Location

Rom

Dating based on

Da Kohlrausch højst sandsynlig er ophavsmanden til denne recept, så må den stamme fra efter Stanleys ankomst til Rom antagelig 9.1.1805, da Kohlrausch boede i Rom, og da Stanley blev behandlet af en anden læge under sit tidligere ophold i Napoli.
Kort før Stanleys død 18.11.1805 udskrev Kohlrausch en recept til arkitekten, muligvis denne, se mere herom i den generelle kommentar. I givet fald skal denne recept dateres til november 1805.

Abstract

Probably a prescription for medication to Stanley.

Document

Sti[?] Stipet.[?] DuCramarae[?]
Rad Bantnaac[?] à [x]ßI
Flamd. Cort Aurantits

z iiII

Nef. Specus[?]
Spere deoacle[?]

Sig StanleyIII.


[med blyant, med en anden hånd, sandsynligvis Thorvaldsens:]

3 Porzione

al Gambone[?]

General Comment

Dette dokument er en recept skrevet på lægelatin med vægtangivelser og talrige forkortelser, hvilket gør næsten hvert eneste ord meget vanskeligt at tyde.
En sammenligning med den tyske læge Heinrich Kohlrauschs håndskrift i andre dokumenter godtgør, at denne recept højst sandsynlig er skrevet af ham. Kohlrausch boede i Rom.
Modtageren af recepten må være Stanley, da hans navn er nævnt, og da han led af en alvorlig gigtsygdom, der krævede medicinering, og som i øvrigt endte med at tage livet af ham 18.11.1805. Georg Zoëga skrev i et brev af 15.-16.11.1805, at Kohlrausch behandlede Stanley i hans sidste dage, og at han udskrev en recept til ham lige før hans død (se dette brev udførligt citeret i Stanleys biografi). Det kunne meget vel tænkes, at der er tale om nærværende recept.
Nederst har en anden hånd – sandsynligvis Thorvaldsens – føjet et par linjer til, sandsynligvis vedrørende doseringen af medicinen. Tilsyneladende har Thorvaldsen fået udleveret recepten, noteret lægens råd og skaffet medicinen.
Læs mere om Stanleys sygdom og død i hans biografi.

Archival Reference

m35 III, nr. 8

Thiele

Ikke omtalt hos Thiele.

Commentaries

  1. Dette er et tegn for vægtenheden unse eller skrupel, så apoteket kunne vide, præcis hvor meget af medicinen Stanley skulle have.
    Lignende vægtangivelser findes på nogle af Thorvaldsens recepter, se bl.a. muligvis maj-juni 1813, 22.1.1840, 28.1.1840.

  2. Dette er et tegn for vægtenheden unse eller skrupel, så apoteket kunne vide, præcis hvor meget af medicinen Stanley skulle have.
    Lignende vægtangivelser findes på nogle af Thorvaldsens recepter, se bl.a. muligvis maj-juni 1813, 22.1.1840, 28.1.1840.

  3. Dvs. C.F.F. Stanley. At hans navn står opført på denne vis, identificerer ham som modtageren af recepten.

Last updated 24.02.2014