The Thorvaldsens Museum Archives

 
No. 8421 of 10246
Sender Date Recipient
Christian 8. [+]

Sender’s Location

København

30.4.1840 [+]

Dating based on

Dateringen fremgår af dagbogen.

Christian 8. [+]

Recipient’s Location

København

Abstract

Attends the launching of the frigate Thetis. Visits the exhibition at the Academy of Fine Arts and sees Thorvaldsen’s statue of Christian 4., A152, which is in progress.

[Dagbog 30.4.1840:]

Kl. 12 bivaanet det skiønne Syn: at Fregatten Thetis løb af Stabelen. Roet frem og tilbage, gaaet ombord i Cadet Corvetten og i Briggen S. Croix. Samtale med G.L.R. Dankwarth. Besøgt Udstillingen og Thorvaldsens Christian 4. Diner. Jeg blev i Admirals Mundering.

General Comment

Uddrag af Christian (8.) Frederiks dagbog, jf. Møller, op. cit.


Frank Allan Rasmussen, Orlogsmuseet, www.orlogsbasen.dk beskriver, hvordan det foregik, når et skib løb af stabelen:

Kun ved specielle lejligheder åbnedes Holmens porte. For eksempel når et af flådens skibe skulle løbe af stabelen, eller når et større ingeniørarbejde skulle indvies. Fra alle dele af byen strømmede et festklædt publikum til Toldboden, og via “Bommen” over havnen til Holmen. På begge sider af byggebeddingen var der til lejligheden rejst telte. Et kongetelt hvorfra den royale familie og deres gæster kunne overvære stabelafløbningen, og et for de øvrige honoratiores og værftets ledelse. Kongehusets medlemmer blev hentet på Toldboden i en af flådens smukke chalupper, og blev under udfoldelse af hele cermoniellet roet over til Nyholm, hvor de blev modtaget af ministeren, chefen for værftet og en honnørvagt. Når kongefamilien var steget i land hejstes kongeflaget, og fra batteriet Sixtus og de på Reden liggende orlogsskibe blev der afgivet salut. Holmens provst holdt derefter en tale, og kongen gav ordre til at skibet skulle sættes i vandet. Under høje og begejstrede hurraråb løb den store skibskrop ud i vandet. Derefter saluteredes der endnu engang, og kongefamilien blev roet tilbage til Toldboden. For det almindelige publikum, og de sammenkaldte håndværkere blev der musiceret, og for civilisterne var der efterfølgende lejlighed til at beundre de mange smukke modeller af skibe og tekniske indretninger i Modelkammeret.

Thiele
Ikke omtalt hos Thiele.
Other references

  • Anders Monrad Møller: Kong Christian VIII.s dagbøger og optegnelser, IV, 1. del, 1839-1843, København 1995, p. 77.

Subjects
Monument to Christian 4., Roskilde Cathedral · Christian 8.’s Diaries and Travelogue · Academy of Fine Arts, Copenhagen, Exhibitions · Portrait Statues, Historical Persons
Persons
F.C. Dankwart · Bertel Thorvaldsen
Works
Last updated 17.06.2016 Print