26.12.1818

Afsender

Franciszek Skibicki

Afsendersted

Warszawa

Modtager

Bertel Thorvaldsen

Modtagersted

Rom

Modtagerinfo

Udskrift: a Monsieur / Monsieur Thorvaldson / a Rome

Dateringsbegrundelse

Dateringen fremgår af brevet.

Resumé

Skibicki gør Thorvaldsen opmærksom på, at grevinde Felix Potocka, der står for at rejse til Italien, medbringer den burka, som Poniatowski bar på sin dødsdag.

Dokument

Monsieur le Général MokronoskiI se trouvant indisposé en ce moment, je prends la plume pour Vous annoncer Monsieur que Madame la Comtesse Felix PotockaII partant pour l’Italie se charge de Vous faire parvenir la burkaIII du Prince PoniatowskiIV, espèce de demi manteau qu’il portait en hyver et le jour de sa glorieuse mortV.
Agreez Monsieur un des mille et un hommagesVI que le monde Vous porte

Francois Skibicki


Varsovie ce 26 December 1818

Arkivplacering

m5 1818, nr. 91

Thiele

Omtalt hos Thiele

Emneord

Personer

Værker

A123 Monument over Józef Poniatowski, Ultimo 1826, inv.nr. A123

Kommentarer

  1. Den polske general og politiker Stanisław Mokronowski, der var medlem af komitéen for bestillingen af rytterstatuen for Józef Poniatowski, jf. A123, og som stod for komitéens kontakt til Thorvaldsen desangående frem til sin død i 1821.

  2. Grevinde Felix Potocka er p.t. ikke identificeret. Der kunne være tale om Stanisław Szczęsny Feliks Potockis (1751-1805) tredje kone, Zofia Potocka (1760-1822), født Clavone. Denne Zofia Potocka skal under alle omstændigheder ikke forveksles med den Zofia Potocka, der tog initiativ til udsmykningen af Potocki-kapellet i Wawel-katedralen i Kraków.

  3. Fremsendelsen af den burka, dvs. halvjakke, som Poniatowski bar på sin dødsdag, er et blandt flere eksempler på, at komitéen sendte Thorvaldsen beklædningsgenstande og billeder for at give ham kendskab til Poniatowskis fysiske fremtoning. Se hertil også Stanisław Mokronowskis breve til Thorvaldsen af 10.7.1818, 24.10.1818 og 22.12.1818. For nærmere omkring udformningen af rytterstatuen og modtagelsen af den, herunder vurderingen af dens lighed med Józef Poniatowski, se hertil artiklen Rytterstatuen af Józef Poniatowski.

  4. Den polske general Józef Poniatowski.

  5. Józef Poniatowski døde ved drukning 19. oktober 1813 i Slaget ved Leipzig, se hertil Poniatowskis biografi.

  6. “Tusind og en æresbevisning” kan kun være en reference til den store arabiske folkeeventyrssamling Tusind og én nat.

Sidst opdateret 18.04.2018