Tilbage til M

Stanisław Mokronowski

Mokronowski var general i den polske hær og desuden politiker og i en periode medlem af Den Store Sejm. Frem til sin død i 1821 var han den væsentligste drivkraft i den komité, stiftet 9.3.1816 af fyrst Adam Czartoryski, eksekutor Alexander Linowski (1759?-1820) og ham selv, der arbejdede for at opføre en rytterstatue for general Józef Poniatowski, jf. A123.

Som komitémedlem initierede Mokronowski kontakten til Thorvaldsen på komitéens vegne 7.3.1817, ligesom han var medunderskriver af kontrakten 19.10.1820. Han engagerede bronzestøberen Auguste-Jean-Marie Carbonneaux, der dog ikke endte med at støbe værket, og iværksatte også en storstilet offentlig indsamling, der skulle muliggøre opførelsen. Efter Mokronowskis død overtog Stanisław Grabowski ansvaret for kontakten med Thorvaldsen.

Mokronowski varetog også i en periode kontakten til Thorvaldsen angående gravmonumentet for Włodzimierz Potocki, jf. A155. Dette må have faldet naturligt fro ham, eftersom hans kone, Maria Mokronowska, var søster til Tekla Potocka, Włodzimierz Potockis enke og bestilleren af monumentet. Året efter Mokronowskis død bestilte Maria Mokronowska et gravmonument over sin mand hos Thorvaldsen, men dette blev ikke ført ud i livet. Der findes skitser på Thorvaldsens Museum, der kan være udkast til dette gravmonument, jf. linket til samlingerne nedenfor.

Baggrunden for Mokronowskis komitéarbejde lå i hans livslange engagement i den polske sag. Han havde deltaget i den polsk-russiske krig i 1792 og Tadeusz Kościuszkos opstand mod Rusland i 1794, men blev dog fjernet fra sine poster pga. uenighed med Kościuszko. Senere gik han sammen med Józef Poniatowski og Eustachy Sanguszko (1768-1844) – sidstnævnte var samlevende med Julia Potocka – som han kæmpede sammen med for det Polen, der da kun eksisterede i form af Hertugdømmet Warszawa, allieret med Napoleon 1. Mokronowski var således en af de polske militærmænd, der fastholdt sin loyalitet over for general Józef Poniatowski, også efter han slog ind på den bonapartistiske linje, og han gennem- og overlevede Hertugdømmet Warszawas fald i det store slag ved Leipzig i 1813, hvor Poniatowski omkom.

Under Thorvaldsens ophold i Warszawa fra 19.9.1820 til 21.10.1820 logerede han i en bolig, som Mokronowski havde organiseret, se Thiele III, p. 74.

Værker på Thorvaldsens Museum

Se Stanisław Mokronowski repræsenteret i Kataloget.

Sidst opdateret 31.05.2020

Stanislaw Mokronowski

Stanisław Mokronowski

1761- 19.10.1821 Polsk General og politiker
Fra Thorvaldsen7 dok.
Til Thorvaldsen13 dok.
I alt20 dok.

Omtalt i12 dok.