Arkivet, Thorvaldsens Museum

 
No. 1173 af 10246
Afsender Dato Modtager
Antonio Capri [+]

Afsendersted

Rom

4.9.1812 [+]

Dateringsbegrundelse

Dateringen fremgår af kvitteringen.

Bertel Thorvaldsen [+]

Modtagersted

Rom

Modtagerinfo

Ingen udskrift.

Resumé

Kvittering for betaling af Thorvaldsens leje af et depotrum i Casa Buti i august-september 1812.

Se original

Jo sotto come autoriz[z]ato dalle patre Esaia ho riceuto dalle sig alberto scudi due e sono per saldo di piggione di mesi due a tutto agosto prosimo 2a saro della rimesa posta In via felicie seniata No. In fede 4 settbre 1812

dico 2 Antonio Capri
Generel kommentar

Dette er en kvittering for leje af et depotrum (rimes[s]a), der øjensynlig befandt sig i Via Felice – det nuværende Via Sistina – hvor Thorvaldsens lejlighed i Casa Buti lå.
Lejen var 1 scudo / måned.


Denne kvittering er den første af i alt seks bevarede, der vedrører depotrummet. Den sidste dækker lejen indtil maj 1815.
Det fremgår af de andre kvitteringer, at depotet var et selvstændigt rum under Thorvaldsens lejlighed og ud til Via Sistina, antagelig et kælderrum i Casa Buti, se 3.12.1812, 7.12.1813, 30.3.1814, 8.6.1814 og december 1814.
Selvom rummets præcise placering ikke angives i kvitteringerne, og selvom det heller ikke oplyses, hvad Thorvaldsen brugte rummet til, så er der sandsynligvis tale om det kælderrum i Casa Buti, som omtales af Thiele I, p. VIII-IX. Her fandt Thiele sommeren 1844 størstedelen af de arkivalier, der er publiceret i nærværende arkiv. Læs mere om Thieles opdagelse i Arkivets historie.

Den nævnte fader Esaia, som Capri agerer på vegne af, er p.t. uidentificeret, men han må ligesom Capri have været tilknyttet grevinde Prassede Tomati Robilant, der ejede Casa Buti i Via Sistina. Casa Buti var et baghus til Palazzo Tomati, hvis forside vendte ud mod Via Gregoriana.

Arkivplacering
gmIV, nr. 126
Thiele
Ikke omtalt hos Thiele.
Emneord
Casa Buti · Husleje · Thorvaldsens bopæle · Thorvaldsens husholdning
Sidst opdateret 04.03.2016 Print