30.11.1810
Sender
Poul Scheel
Sender’s Location
København
Information on sender
Brevet har været lukket med et rødt laksegl, motivet er imidlertid ved åbningen af brevet blevet tvedelt og kan derfor ikke længere genkendes.
Recipient
Bertel Thorvaldsen
Recipient’s Location
Rom
Dating based on
Dateringen fremgår af brevet.
Abstract
Scheel has heard from Friederike Brun that the bust he has commissioned has been completed. Since he has not heard from Thorvaldsen for several years, he requests news from Thorvaldsen and asks about the price of transportation of the bust. The letter ends with greetings to his friends in Rome.
Document
Jeg har, kiære Thorwaldsen, med megen Fornøyelse hørtI, at det ey er sandt hvad nogle havde berettet mig, at De slet ikke endnu skulde have tænkt paa vores gode Saxtorphs BysteII. Frue BrunIII beretter mig at have seet Bysten i Gips;IV og da haaber vi her tilsidst ogsaa at faae den i Marmor. Men De maa, kiære Ven, betænke at det nu er 4 eller 5 aar siden vi ikke have hørt noget fra Dem angaaende samme, og at De derfor skylder os en liden Efterretning, var det end blot i et Post Scr i en af Frue Bruns eller IdasV VennindersVI Breve. PostamentVII til Bysten behøves ey. Mon det ikke skulde være mueligt at kunne faae Bysten her til os ved Landtransport, uden all for uhyre Omkostninger? Vær saa god og erkyndig Dem desangaaende, hvad den kunde koste til Hamborg eller til Augsborg i det mindste. Hils KochVIII og vore andre Venner.
Kiøbenh d 30 Nov. 1810 |
Deres |
General Comment
Brevet er et led i korrespondancen ang. bestillingen af en buste af lægen Mathias Saxtorph, der i dag findes som gipsafstøbning på Thorvaldsens Museum, A899 og i marmor på Rigshospitalets fødselsstiftelse. Se evt. referenceartiklen Saxtorphs buste.
Archival Reference
m2 1810, nr. 43
Thiele
Omtalt hos Thiele I, p.167.
Subjects
- Saxtorph's Bust
- Thorvaldsen's Works, Transportation
Persons
- Friederike Brun
- Ida Brun
- Joseph Anton Koch
Works
|
Mathias Saxtorph, 1801, inv.nr. A899
|
Commentaries
Last updated 14.10.2014
Allerede i sit brev antagelig fra september 1810 havde Scheel fået denne information fra Friederike Brun.
Scheel havde allerede i 1800 taget initiativ til at bestille en buste af lægen Mathias Saxtorph. Da busten imidlertid ikke blev afsendt af Thorvaldsen (trods rykkerbrev 23.11.1808 for busten og svar fra Thorvaldsen, afbestiltes busten endeligt 28.7.1810). Imidlertid fremgår det af Thorvaldsens brev til Abildgaard 23.9.1806, at busten allerede på dette tidspunkt stod færdig (omend han i konceptet til brevet indrømmer, at han ikke selv har gjort den), og af nærværende brev fra Scheel fremgår, at Friederike Brun havde fortalt, at hun havde set den. Trods disse henvendelser fra Scheel om busten og dens hjemsendelse fik Scheel, der døde i 1811, aldrig busten at se. Den blev først hjemsendt sammen med en større mængde værker i Thorvaldsens sidste leveår, jf. Else Kai Sass: Thorvaldsens Portrætbuster, København 1963-65, vol. I, p. 80.
Den danske kulturpersonlighed Friederike Brun, der iflg. Thiele, op. cit., p.167, havde set gipsmodellen til busten under et besøg i Thorvaldsens værksted i Rom. Da selve marmorbusten imidlertid jf. Thorvaldsens brev til Abildgaard 23.9.1806 stod færdig allerede i 1806 (omend han i konceptet til brevet indrømmer, at han ikke selv har gjort den) kan det imidlertid også have været marmoreksemplaret hun har set. Se desuden referenceartiklen om Saxtorphs buste.
Friederike Brun havde iflg. Thiele, op. cit., p.167, set gipsmodellen til busten under et besøg i Thorvaldsens værksted i Rom. Hvornår Friederike Brun skulle have set gipseksemplaret vides ikke, men muligvis har også marmoreksemplaret været færdigt, da hun så det. Allerede i 1806 stod busten, A899, færdig, jf. Thorvaldsens brev til Abildgaard 23.9.1806, omend han i konceptet til brevet indrømmer, at han ikke selv har gjort den. Se desuden referenceartiklen om Saxtorphs buste.
Ida Brun, datter af den danske kulturpersonlighed Friederike Brun.
Friederike Brun og hendes datter Ida Brun var venninde med Caroline von Humboldt og den med Ida jævnaldrende datter Karoline von Humboldt, jf. Friederike Bruns erindringer: Römisches Leben, Zweiter Theil, Leipzig 1833, p. 319.
Den første forespørgsel ang. busten var netop på en buste “mit einem Pieddestal zu einer Inschrift von ihm [Thorvaldsen] ausgearbeitet”, jf. 24.12.1800. Formentlig har man efter at have ventet ti år på busten vurderet, at et forlangende om også postamentet kunne udsætte leveringen yderligere. For yderligere information om bestillingen af busten, se referenceartiklen om Saxtorphs buste.
Den tyske maler Joseph Anton Koch.