15.11.1816

Sender

NN

Sender’s Location

Rom

Recipient

Bertel Thorvaldsen

Recipient’s Location

Rom

Information on recipient

Ingen udskrift.

Dating based on

Dateringen fremgår af regnskabet.

Abstract

Værkstedsregnskab for 2. uge i november 1816.

Document

VergèI 2 torna
MontiII 2 torna
castelaniIII 2 torna
castelliIV 1=40
mogliaV 2=60 torna
          10 00
ScarpelinoVI g[i]or[nat]e 3
comodatura della squadra
feraro BittaVII
feraro vicenzoVIII avanzo
Ore di vergè
Ore di monti
Ore di castelani
Travicelli per la pergolaIX
carboneX
g[i]ardiniereXI a conto
1=60
1=60
1=60
 
3=40
 
1=80
  =20
1=
  =98
  =60
  =60
  =60
  =70
  =06
  =50
––––
15=24


[Skrevet med Thorvaldsens egen hånd:]

15 9.bre 1816

General Comment

Værkstedsregnskabet for værkstederne ved Piazza Barberini dækker en uges udgifter til primært løn, men også til f.eks. materialer, redskaber og opvarmning. Det vides p.t. ikke, hvilke værker de pågældende assistenter arbejdede på. Se evt. Thorvaldsen-kronologien for en oversigt over værker i arbejde omkring 1816.

Archival Reference

gmII, nr. 1,2

Thiele

Ikke omtalt hos Thiele.

Other references

Subjects

Persons

Commentaries

 1. Dvs. Thorvaldsens assistent, Vergè, muligvis identisk med Lorenzo Vergè.

 2. Dvs. Thorvaldsens assistent Claudio Monti.

 3. Dvs. Thorvaldsens assistent, Castelani, muligvis identisk med Domenico Castellani.

 4. Formentlig identisk med den allerede i 1805 nævnte stenhugger Castelli, jf. brev af 30.8.1805. Navnet dækker dog over en vidtforgrenet kunstnerslægt, jf. Tesan, op. cit. p. 175.

 5. Muligvis identisk med billedhuggeren Lorenzo Moglia, der nævnes andre steder i regnskaberne fra denne tid.
  Det vides dog ikke med sikkerhed, hvem denne Moglia var. Der kan også være tale om billedhuggeren Antonio Moglia, der kendes fra en kvittering fra 15.9.1811, eller evt. om Luigi Moglia, der var søn af ovennævnte Lorenzo Moglia. Tesan, op. cit. p. 207, hævder dog, at Luigi Moglia først optræder i regnskaberne fra og med 1819, men dette kan ikke hverken af- eller bekræftes sikkert p.t.

 6. Denne stenhugger er p.t. ikke identificeret.

 7. Denne Feraro, der muligvis er et efternavn, jf. ? Feraro, muligvis blot en gammel betegnelse for en smed eller en jernhandler, er ikke identificeret p.t. Bitta betyder egentlig en pullert, hvilket ikke giver megen mening her. Bitta er derfor muligvis et navn eller navnet på et bestemt redskab.

 8. Denne Feraro, der muligvis er et efternavn, jf. ? Feraro, muligvis blot en gammel betegnelse for en smed eller en jernhandler, er ikke identificeret p.t. Vicenzo må formodes at være dennes navn.

 9. Thorvaldsen havde en lille gårdhave i forbindelse med sine tre atelierer på hjørnet af Piazza Barberini og Colonetta di Barberini, jf. referenceartiklen Thorvaldsens gårdhave i Rom.

 10. Der var tilsyneladende ingen kakkel- eller brændeovne i Thorvaldsens værksteder ved Piazza Barberini. Til gengæld havde hver arbejder, om nødvendigt, et bækken med kul til at holde varmen ved, jf. Louise Seidler (og Hermann Uhde, edit.): Erinnerungen und Leben der Malerin Louise Seidler, Berlin 1874, p. 225.

 11. Denne gartner eller havemand er p.t. ikke identificeret. Se desuden kommentaren til “pergola” ovenfor. Det må være den i kommentaren omtalte have, havemanden skulle passe.

Last updated 06.01.2017