3.5.1817

Sender

NN

Sender’s Location

Rom

Recipient

Bertel Thorvaldsen

Recipient’s Location

Rom

Information on recipient

Ingen udskrift.

Dating based on

Dateringen fremgår af regnskabet.

Abstract

Workshop accounts for the workdays of the week 28.4.1817-3.5.1817.

Document

Adi 3 Maggio 1817

VergeI avto 2 torna [tegn for scudi]
MogliaII –   4 torna [tegn for scudi]
                  6
AcaroIII comprato [tegn for scudi]
FeraroIV [tegn for scudi]
Scopa [tegn for scudi]
ferro per perni Per li bustiV [tegn for scudi]
FachinoVI per trasporti di robbaVII [tegn for scudi]
CarboneVIII [tegn for scudi]
1:60
2
 
1:50
  :31
  :10
  :15
  :25
  :15
––––
6:06

General Comment

Værkstedsregnskabet for værkstederne ved Piazza Barberini dækker en uges udgifter, primært til løn. Det vides p.t. ikke, hvilke værker de pågældende assistenter arbejdede på. Se evt. Thorvaldsen-kronologien for en oversigt over værker i arbejde omkring 1817.

Archival Reference

gmII, nr. 1,1

Thiele

Ikke omtalt hos Thiele.

Other references

Subjects

Persons

Commentaries

  1. Dvs. Thorvaldsens assistent, Vergé, muligvis identisk med Lorenzo Vergé.

  2. Formentlig identisk med billedhuggeren Lorenzo Moglia. Der kan dog muligvis også være tale om billedhuggeren Antonio Moglia, der kendes fra en kvittering fra 15.9.1811. Mindre sandsynligt er der tale om Luigi Moglia, der var søn af ovennævnte Lorenzo Moglia. Tesan, op. cit. p. 207, hævder, at Luigi Moglia først optræder i regnskaberne fra og med 1819, men dette kan ikke hverken af- eller bekræftes sikkert p.t.

  3. Det er uklart, hvad der her er indkøbt. Acaro er en mide, og det virker ikke plausibelt, at der er tale om indkøb af dette mikroskopiske dyr.

  4. Det vides p.t. ikke, hvem denne Feraro var. Muligvis har navnet været stavet med dobbelt “r”, som er en mere gængs form af navnet, altså Ferraro. Måske er “feraro” blot en gammel betegnelse for en smed eller jernhandler. Dette synes at være tilfældet i langt de fleste værkstedsregnskaber.

  5. Thorvaldsen udførte mange portrætbuster i disse år, og det vides ikke med sikkerhed, hvilke der hentydes til her. Se Thorvaldsen-kronologien for årene 1816 og 1817 for en oversigt over, hvilke værker der var i arbejde i disse år.

  6. Sådanne dragere som denne p.t. uidentificerede fungerede ofte som altmuligmænd i Thorvaldsens værksteder. De flyttede og transporterede især tunge ting, men de kunne også blive sat til at feje og rengøre vandkummer mv. Se mere om arbejdsfordelingen i referenceartiklen om Thorvaldsens værkstedspraksis.

  7. Det vides p.t. ikke, hvad den pågældende lastdrager skulle transportere. Se evt. også kommentaren til Fachino.

  8. Der var tilsyneladende ingen kakkel- eller brændeovne i Thorvaldsens værksteder ved Piazza Barberini. Til gengæld havde hver arbejder, om nødvendigt, et bækken med kul til at holde varmen ved, jf. Louise Seidler (og Hermann Uhde, edit.): Erinnerungen und Leben der Malerin Louise Seidler, Berlin 1874, p. 225.

Last updated 06.01.2017