The Thorvaldsens Museum Archives

 
No. 2880 of 10246
Sender Date Recipient
Jørgen Conrad de Falsen [+]

Sender’s Location

Luzern

Information on sender

Brevet har været lukket med et segl, der viser skjoldet fra det kronede danske rigsvåben omkrandset af elefantordenens kæde. Se desuden den generelle kommentar.

12.8.1821 [+]

Dating based on

Det daterede er en kuvert. Brevet ser umiddelbart ud til at være forsvundet, men på kuverten er påklistret en kort hilsen fra Falsen, hvoraf den nedenfor citerede tekst fremgår. Heraf fremgår det, at “Vi have alle ønsket dem den satisfaction at have været her for at bivaane inargurationen af deres Monument.” Dette må, idet kuverten er påstemplet “Lucern” henvise til Døende løve (Schweizerløven), model i normalstørrelse på Thorvaldsens Museum, A119. Da brevet desuden har været lukket med med et segl, der viser skjoldet fra det kronede danske rigsvåben omkranset af elefantordenens kæde, synes det rimeligt at antage, at det må have indeholdt et brev fra kronprins Christian Frederik, den senere Christian 8. Da der i Arkivet findes et brev fra ham 12.8.1821, der netop omtaler afsløringen af løvemonumentet og hvis foldelinjer desuden passer eksakt i formatet til kuverten, kan der ikke herske tvivl om, at kuverten har indeholdt netop det brev. Dermed følger dateringen af kuverten den i nævnte brev angivne. Se desuden den generelle kommentar.

Bertel Thorvaldsen [+]

Recipient’s Location

Rom

Information on recipient

Udskrift: à monsieur / Monsieur le chevalier de Thorvaldsen / Conseiller d’etat de s. M. le Roi de Danemark / à Rome / affrancie

Abstract

Writing on an envelope, Falsen reminds Thorvaldsen that he has promised to make a sepulchral monument to his wife. He wishes that Thorvaldsen could have attended the unveiling of his Dying Lion (The Lucerne Lion), cf. A119.

See Original

Capt. Falsen hilser venskabeligst Thorwaldsen, og bringer i Hans Erindring det lille Monument han har lovet ham.
Vi have alle ønsket dem den satisfaction at have været her for at bivaane Inaugurationen af deres Monument.

General Comment

Brevet er skrevet på en blå seddel, der er hæftet inden i en kuvert. Brevet har været lukket med et segl, der viser skjoldet fra det kronede danske rigsvåben omkrandset af elefantordenens kæde. Det brev, som har været inden i kuverten ser umiddelbart ud til at være forsvundet. Samler man de informationer, som kuverten samlet giver, tyder det imidlertid uomtvisteligt på, at indholdet har været kronprins Christian Frederiks brev til Thorvaldsen 12.8.1821. Det skyldes følgende stærke indicier:

1. På kuverten er påklistret en kort hilsen fra Falsen, hvorpå den ovenfor citerede tekst ses. Heraf fremgår det, at “Vi have alle ønsket dem den satisfaction at have været her for at bivaane inargurationen af deres Monument.” Dette må, idet kuverten er påstemplet “Lucern” henvise til Døende løve (Schweizerløven), gipsmodel i normalstørrelse på Thorvaldsens Museum, A119. Dette passer med indholdet i Christian Frederiks brev, der netop er sendt fra Lucern.

2. Da brevet desuden har været lukket med med et segl, der viser skjoldet fra det kronede danske rigsvåben omkranset af elefantordenens kæde, synes det rimeligt at antage, at det må have indeholdt et brev fra kronprins Christian Frederik.

3. Brevets foldelinjer passer eksakt til kuvertens format.

Archival Reference
m7 1821, nr. 86
Thiele
Ikke omtalt hos Thiele.
Subjects
Falsen's Commission · Funerary Monuments, Reliefs · Statues, Allegories · Thorvaldsen's Works, Reminders for · Thorvaldsen's Works, not at Thorvaldsens Museum
Persons
Christian 8.
Works
Last updated 18.10.2014 Print