Arkivet, Thorvaldsens Museum

Tilbage til S

Evelina Stading

Denne biografi er under udarbejdelse.

Stading studerede i Dresden 1824-27. Her kom hun i kontakt med Thorvaldsens ven, J.C. Dahl, som anbefalede hende til billedhuggeren i brev af 16.7.1827, da hun tog på studierejse til Rom.
Hvor godt hun lærte Thorvaldsen at kende, vides p.t. ikke.

Hun rejste til Rom i selskab med operasangeren Franziska Stading (1763-1836) – sandsynligvis hendes tante – der i disse år boede i Dresden. Evelina Stading døde i Rom og blev begravet på den protestantiske kirkegård / Cimitero Acattolico.

Gravmæle for Evalina Stading, Cimitero Acattolico
Stadings grav, Cimitero Acattolico

Der findes modstridende oplysninger om Franziska og Evelina Stadings familieforhold. Visse kilder oplyser, at de var mor og datter. Men indskriften på hendes gravsten oplyser, at den blev opsat af hendes “tante”, jf. gravsten 571, zona prima. Teksten på gravstenen refererer sandsynligvis til Franziska Stading. Og Dahl kalder da også i sit anbefalingsbrev Evelina Stading for “en beslægtet” af sangeren, og antyder dermed et fjernere familieforhold end mor-datter-relationen.
Der kan dog også have være tale om, at den vistnok ugifte Franziska Stading har villet skjule, at hun havde født en datter uden for ægteskab.

Sidst opdateret 24.10.2016

Evelina Stading

1803-1829 Svensk Maler
Omtalt i1 dok.