Tilbage til R

Theodor von der Ropp

Baltertyskeren eller kurlændingen Theodor von der Ropp afgav 1804-05 en bestilling på 10 værker hos Thorvaldsen. Bestillingen bestod af Venus, AX358, Briseis og Achilleus, AX357, og otte marmorbuster efter antikke forlæg, se meget mere herom i referenceartiklen om Ropps bestilling.

Ropp ejede også en portrættegning, der forestillede Thorvaldsen udført af den baltertyske maler Hippius, se mere her.

Ropp stammede fra Mitau (nuv. Jelgava) i Kurland, (nuv. vestlige og sydlige Letland og nordlige Litauen). Thorvaldsen-værkerne ankom hertil i 1817 og var i familien Ropps eje indtil det 20. århundrede.

Thorvaldsen-værkerne var en del af et større kunstindkøb, som Ropp og hans bror, Ferdinand von der Ropp, foretog på rejser gennem Tyskland, Frankrig og Italien 1801-06. Deres anselige kunstsamling blev ført til deres gods i Feldhof ved Neuenburg, i dag Jaunpils i Letland. Siden blev den udstillet i Ropp-familiens hjem i Mitau/Jelgava, også i det nuværende Letland.

I dag befinder Venus og Briseis og Achilleus sig på National M.K. Čiurlionis Art Museum i Kaunas i Litauen, mens opholdsstedet for de otte buster er ukendt, de er muligvis gået tabt.

Referencer

  • Hellmuth von Bogen: Die Familie der Grafen und Freiherrn von Keyserling(k), Osterby 2007, p. 44.
  • Catalogue des Tableaux tous originaux de la Galerie de Messieurs de Ropp à Mitau, Paris (ca. 1824).
  • Karl August Böttiger: Sammlung von Originalgemälden und Sculpturen der Familie von der Ropp in Mitau, in: Artistisches Notizenblatt 1.7.1824, p. 49-52.

Sidst opdateret 04.09.2022

Theodor von der Ropp

Johann Otto Theodor Freiherr von der Ropp 1783-1842 Lettisk, litauisk, tysk Baron, godsejer og kunstsamler
Fra Thorvaldsen1 dok.
Til Thorvaldsen3 dok.
I alt4 dok.

Omtalt i11 dok.