Arkivet, Thorvaldsens Museum

Tilbage til C

A.S. Cabot

Denne biografi er under udarbejdelse.

A.S. Cabot er p.t. uidentificeret. Hendes navn optræder i en italiensksproget dedikation fra 1838 bag på et maleri af Ditlev Blunck, der forestiller Thorvaldsen. Dedikationen er underskrevet af Thorvaldsen, og han kalder hende for “sua amabile amica” – sin elskværdige veninde. I dedikationen nævnes, at maleriet er fremstillet af “compatriotto”, dvs. landsmanden Blunck, hvilket må forstås sådan, at A.S. Cabot også stammede fra Danmark.

Hun kan muligvis have været i familie med en af Thorvaldsens gamle venner, den danske maler Johan Herman Cabott, muligvis hans datter. Cabott opholdt sig i Rom indtil 1796 og blev gift dér med en romersk kvinde. Ægteparret boede sidenhen i Danmark og fik flere børn, som kan have besøgt Thorvaldsen i Rom.
Det er dog ikke lykkedes at identificere hende.

Bluncks portræt blev erhvervet af sin nuværende (2012) tyske ejer fra en amerikansk kunsthandler, som hævdede, at A.S. Cabot var et mandligt medlem af den kendte Cabot-familie fra Boston, jf. de citerede journalnumre. Denne påstand fremføres dog helt uden dokumentation og tager ikke højde for, at modtageren tydeligvis er en kvinde, og at modtageren også kaldes landsmand af Thorvaldsen.

Referencer

  • Thorvaldsen Museum, j.nr. 13-24/2012; 13-10/1958 og 5-4/1959.

Sidst opdateret 09.01.2014

A.S. Cabot

-1838- Dansk
Fra Thorvaldsen1 dok.