Back to K

Jakob Kraetzer

Denne biografi er under udarbejdelse.

Kraetzer var en storkøbmand og finansråd for byen Mainz. Han fik forbindelse med Thorvaldsen via monumentet til Johann Gutenberg, jf. A114.

Kraetzer mødte billedhuggeren under dennes ophold i Mainz fra 29.6.1841 til 3.7.1841. Thorvaldsen var på vej fra Danmark til Rom.
Han gjorde sig store anstrengelser for, at Thorvaldsens ophold i Mainz blev så behageligt som muligt, jf. Christine Stampes erindringer.

Kraetzer var en af hovedkræfterne bag udfærdigelsen af Thorvaldsens æresborgerdiplom fra byen Mainz. Thorvaldsen blev udnævnt til æresborger i byen 18.3.1835, men modtog først det egentlige diplom 1.7.1841 under sit besøg dér.
Diplomet er nederst til højre betegnet: “I. Kraetzer scrip:” – som en signatur – hvilket umiddelbart synes at indikere, at Kraetzer skulle have været ophavsmanden til det meget kunstfærdigt udførte, kalligrafiske diplom – pen og blæk på pergament.

Thorvaldsens æresborgerdiplom fra byen Mainz
Thorvaldsens æresborgerdiplom fra byen Mainz

Om det faktisk er tilfældet, at en højtstående embedsmand i Mainz skulle have besiddet fremragende kalligrafi-egenskaber og ville have udført det tidkrævende arbejde, vides p.t. ikke.

Hans svigersøn var maleren Eduard von Heuss.

References

  • Kraetzers grav på Hauptfriedhof Mainz.
  • Rigmor Stampe (ed.): Baronesse Stampes Erindringer om Thorvaldsen, København 1912, p. 127-130.

Last updated 11.07.2019

Jakob Kraetzer

aka Jacob Krätzer 1773-1846 German Merchant, estate owner, town councilor
Mentioned in2 Doc.