1832

Afsender

Hermann Ernst Freund, Just Mathias Thiele

Afsendersted

København

Modtager

Omnes

Dateringsbegrundelse

Bogen, hvori beretningen er trykt, er udgivet 1832.

Resumé

Thiele gengiver Freunds beretning om den ulykke, der fandt sted 8.11.1820 i et af Thorvaldsens værksteder.

Dokument

ForfatterenI har til nærmere Oplysning om denne Begivenhed modtaget følgende Meddelelse af Hr. Professor FreundII, som var tilstede strax efter Indstyrtningen og tog en Hovedandeel i de, til nogle af Statuernes Redning, trufne Foranstaltninger.

Den hele Grund, hvorpaa Thorvaldsens Studier ere opførte, tilhører Familien BarberiniIII, af hvem Kunstneren har den i Leie. De derpaa opførte Bygninger, som senere indrettedes til Studier, vare oprindeligen Staldbygninger, Vadskerhuse og deslige, hørende til det ovenfor liggende Pallads. Da en af disse Bygninger skulde indrettes til Studio, fandtes det, at Husets nederste Stokværk, ved Aarhundreders overdyngede Gruusmasser, laae ligesom nedsjunken under Jordens Overflade, og endvidere at der nedenunder den halve Deel af dette Stokværk var en langagtig Hvælving af antik Substruction, hvilken endog i Mands Minde var af Beboerne bleven benyttet som Kjelder. Disse to Rum skulde nu opfyldes med GruusIV, for at Studiets Gulv kunde blive lige med Jordens nuværende Overflade. Men for at spare Opfyldningen af den underste Hvælving, tillukkede Man denne Aabning, som kun var paa den ene Side, med Bræder, og udfyldte kun det ovenover værende første Stokværk. Paa denne Grund blev nu Studiets Gulv lagt; men da, efter nogle Aar, de Bræder, som adskilte den tomme Hvælving fra det med løst Gruus opfyldte Rum, vare raadnede, styrtede Gruset igjennem Aabningen, og Studiets Gulv tabte fra denne Side al Understøttelse og sank med de derpaa staaende Statuer, HyrdedrengenV og AmorVI. Da denne Hændelse indtraf, var Ingen tilstede i StudietVII. Det var just en Billedhuggerfest, dei quattro coronatiVIII, som havde bortkaldt alle Arbeiderne, og kun Freund og TeneraniIX vare i Nærheden. Denne sidstnævnte havde netop været i Studiet og beordret en Opvarter at reengjøre nogle støvede Statuer, og da Karlen i dette Ærinde vender tilbage, finder han Forstyrrelsen skeet, medens han havde været fraværende. I det første Øieblik troede de Tililende, at Hændelsen var fremkaldt ved et Jordskjelv; imidlertid blev Man snart opmærksom paa, at Gruset, som lidt efter lidt sank igjennem Aabningen, endnu var i Bevægelse, og altsaa Faren end ikke forbi, men at Man maatte befrygte, at naar Gulvet paa flere Steder berøvedes den Grund, hvorpaa det hvilede, vilde ogsaa det Øvrige snart synke. Det var derfor kun ved Aandsnærværelse, at de øvrige Statuer, som tyngede paa Gulvet, kunde reddes, idet Man hurtigen besluttede, at lægge Stiger og Bjelker tvert henover Gulvet, fra den ene Muur til den anden, og over dette sikkrere Underlag at henvælte de større Statuer, som ikke i Hast kunde flyttes. cfr. Tüb. Kunstblatt. 1820. No. 104. p. 416X.” Hesperus von André. 28. Beilage 9. p. 58.”:/kommentar/35819

Generel kommentar

For en gennemgang af gulvkollapset i Thorvaldsens værksted, se artiklen herom.

Denne beretning er gengivet hos Thiele op. cit. i en fodnote. Der skal således tages det kildekritiske forbehold, at Freunds beretning er filtreret igennem ham, og endvidere at han genkalder sig begivenhederne 10-12 år efter, de er hændt. Der er dog ikke særlig grund til at betvivle, at Thiele gengiver beretningen troværdigt, da den stemmer overens med Freunds egne breve til Thorvaldsen herom, se brev af 9.11.1820 og 18.11.1820.

Thiele

Thiele III, pp. 88-92.

Andre referencer

Just Mathias Thiele: Den danske Billedhugger Bertel Thorvaldsen og hans Værker. Anden Deel, København 1832, p. 181.

Emneord

Personer

Værker

A177 Hyrdedreng, Senest 6. oktober 1817, inv.nr. A177
A22 Den triumferende Amor, 1814, inv.nr. A22

Kommentarer

  1. Dvs. Thiele, da beretningen er trykt i hans tidlige Thorvaldsen-biografi, jf. Thiele, op. cit.

  2. Billedhuggeren og Thorvaldsen-eleven Hermann Ernst Freund, der på ulykkestidspunktet 8.11.1820 bestyrede værkstedet sammen med Pietro Tenerani. Freund vendte tilbage til Danmark i 1828 og blev professor ved Kunstakademiet. Det er i denne forbindelse, at han gengiver beretningen til Thiele.

  3. Francesco Barberini ejede de huse, som Thorvaldsen havde værksted i i Vicolo della Catena/Vicolo delle Colonnette, se artiklen herom.

  4. I et brev til Thorvaldsen af 9.11.1820, har Freund med en tegning illustreret disse omstændigheder.

  5. Thorvaldsens Hyrdedrengen, jf. A177.

  6. Thorvaldsens Den triumferende Amor, jf. A22.

  7. Dette svarer ikke overens med Freunds beretning i brev af 9.11.1820, dagen efter ulykken, hvor han skriver at “Tenerani og jeg var bege i Værkstede da det Uheld skedte[.] “

  8. Den katolske helligdag for de hellige fire kronede martyrer er 8. november, dagen for gulvstyrtet.

  9. Den italienske billedhugger Pietro Tenerani, der ligesom Freund på dette tidspunkt var medarbejder i Thorvaldsens værksted. De to bestyrede sammen værkstedet under Thorvaldsens Danmarksrejse 1819-20.

  10. Der henvises her til en artikel af 28.12.1820 i Kunstblatt.

Sidst opdateret 06.02.2017