3.2.1842

Afsender

Redaktørerne ved Lolland-Falsters Stifts-Tidende, NN

Afsendersted

Nykøbing Falster.

Modtager

Omnes

Dateringsbegrundelse

Dateringen fremgår af avisen, hvor teksten blev trykt.

Resumé

Opfordringer til at bidrage til landsindsamlingen til Frederik 6.s monument, Skanderborg Slotsbanke gentages nu også i provinsaviser udenfor Jylland. Projektets ophavsmænd nævnes sammen med de af Thorvaldsens relieffer, der blev udført til monumentet.

Dokument

Som allerede af flere offentlige Blade er bekjendt, vil der på Skanderborg Slotsbakke blive oprejst en Mindestøtte for vor almenelskede afdøde Konge Frederik den SjetteI, til hvilket Værks Fuldførelse der ved frivillige Bidrag er indkommet fra Jyllands Kjøbstads– og Landbeboere circa 4000 Rbd. Imidlertid vil dette Monument, efter det Udkast Conferentsraad Thorvaldsen og Prof. HetschII dertil have givet, langt overstige ovennævnte Sum, og den under 4 August s. A. af de bidragydende udvalgte Comitee,III bestaaende af DHrr. Oberst de RosenbergIV, Justitsraaderne BlichfeldtV og WithVI samt Major IngwersenVII og Kammerraad WulffVIII, har derfor besluttet at indbyde Enhver i Landets øvrige Provindser, som med velvilligt Bidrag maatte attraae at deeltage i Stiftelsen af dette Monument, der saaledes bliver et sandt nationalt Minde. Til dette Øiemeds Opnaaelse er der i disse Dage for Lollands-Falsters Stifts Vedkommende udsendt Lister til Circulation blandt Godseierne, i Kjøbstæderne ved Byfogderne og paa Landet ved Provsterne.

Da vist Mange med Glæde ville bidrage til at der reises en Mindestøtte for en sit Folk så hengiven og det saa elsket Konge som Frederik den Sjette, hvilken han være vor efterkommere et varigt minde om den Kjærlighed og Taknemmelighed han har erhvervet sig af os, har Indsenderen troet at efterkomme Fleres Ønske, ved her at meddele følgende Oplysninger, der ere grundede paa local Kundskab og en Meddelselse fra Oberst Rosenberg.

Mindestøtten vil blive anbragt på det Sted, hvor det af Historien fra ældre Tider bekjendte Skanderborg Slot har staaet. Ikke alene hører som af Flere bekjendt, Omegnen af Skanderborg til de smukkeste Steder i Jylland, men fornemmelig er den Plads, hvorpaa Mindet skal anbringes, særdeles skjønt og romantisk beliggende. Slotspladsen er endnu omgivet af Ruiner af Voldene og disse ere igjen omgivne deels af Skove og deels af Søer. Mindestøtten vil blive alterformig og ovenpaa samme Kongens Buste anbragt. Basreliefferne af Thorvaldsen vil blive Emblemer paa Stavnsbaandets LøsningIX, Underviisningsvæsenets og Kunsternes OpkomstX samt StænderinstitutionenXI. Pladsen, hvor Monumentet skal staae, er alt paabegyndt at tildannes, saaledes at der omkring dette bliver et meget smukt Skov- og Blomster-Anlæg.

Thorvaldsen vil, af Kjærlighed til den afdøde Konge, gratis udføre Modellerne til de Basrelieffer, som skulle anbringes på Monumentet.

X.

Ved at optage ovenstaaende Meddelelse kunne vi ikke undlade at tilføie, at ligesom det er vor Overbeviisning, at også ret mange af dette Stifts Beboere med Glæde ville gribe Leiligheden til at bidrage til Oprettelsen af en Mindestøtte for Danmarks forevigede, høitfortjente og uforglemmelige Konge, saaledes haabe vi også, at Ingen, fordi han ikke har Evne til at give Meget, vil afholde sig fra at give Lidet. Hovedsagen er dog her, at Alle, der erkjende Frederik den Sjettes Værd, ville give Noget, og give af et erkjendtligt Hjerte; de enkelte Bidrags Størrelse maa ved dette, som ved ethvert nationalt Foretagende, blive en Bisag.

Generel kommentar

Dette er et debatindlæg bragt i Lollands-Falsters Stiftstidende d. 3.2.1842, omhandlende Frederik 6.’s monument på Skanderborg Slotsbanke. Se referenceartiklen for mere herom. At opfordringerne til at bidrage til Frederik 6.s monument, Skanderborg Slotsbanke nu også blev publiceret i lokalaviser skal måske ses i lyset af de indtil videre beskedne bidrag, der var indkommet til projektet, men også fordi Frederik 6.-kommissionen havde et udtrykt ønske om, at monumentet skulle være et nationalt monument og ikke kun være finansieret af jyske bidragydere. Artiklen affødte et modsvar se 21.2.1842.

Arkivplacering

Thorvaldsens Museums Småtryk-Samling 1842, Lolland-Falsters Stiftstidende 3.2

Thiele

Ikke omtalt hos Thiele.

Emneord

Personer

Værker

A604 Stavnsbåndet ophæves, 12. december 1842, inv.nr. A604
A607 Kunsten og videnskaben beskyttes, 6. marts 1843, inv.nr. A607
A605 Provinsialstænderne oprettes, 1842 - 1843, inv.nr. A605

Kommentarer

  1. Den danske kong Frederik 6., der døde den 3.12.1839.

  2. Den tyske arkitekt G.F. Hetsch.

  3. Dvs. Frederik 6.-kommissionen.

  4. Den danske officer Gottfried Rosenberg.

  5. Den danske byfoged Jens Blichfeldt.

  6. Den danske jurist J.P. With.

  7. Den danske officer Johannes Ingwersen.

  8. Den danske gårdejer Hans Wulff.

  9. Dvs. Stavnsbåndets ophævelse jf. A604.

  10. Dvs. Kunsten og videnskaben beskyttes jf. A607.

  11. Dvs. Provinsialstændernes oprettelse jf. A605.

Sidst opdateret 19.11.2018