Arkivet, Thorvaldsens Museum

 
No. 502 af 10243
Afsender Dato Modtager
Heinrich Kohlrausch [+]

Afsendersted

Rom

Antagelig november 1805 [+]

Dateringsbegrundelse

Da Kohlrausch højst sandsynlig er ophavsmanden til denne recept, så må den stamme fra efter Stanleys ankomst til Rom antagelig 9.1.1805, da Kohlrausch boede i Rom, og da Stanley blev behandlet af en anden læge under sit tidligere ophold i Napoli.
Kort før Stanleys død 18.11.1805 udskrev Kohlrausch en recept til arkitekten, muligvis denne, se mere herom i den generelle kommentar. I givet fald skal denne recept dateres til november 1805.

C.F.F. Stanley [+]

Modtagersted

Rom

Resumé

Sandsynligvis en recept til Stanley på medicin.

Se original

Sti[?] Stipet.[?] DuCramarae[?]
Rad Bantnaac[?] à [x]ß
Flamd. Cort Aurantits

z ii

Nef. Specus[?]
Spere deoacle[?]

Sig Stanley.


[med blyant, med en anden hånd, sandsynligvis Thorvaldsens:]

3 Porzione

al Gambone[?]

Generel kommentar

Dette dokument er en recept skrevet på lægelatin med vægtangivelser og talrige forkortelser, hvilket gør næsten hvert eneste ord meget vanskeligt at tyde.
En sammenligning med den tyske læge Heinrich Kohlrauschs håndskrift i andre dokumenter godtgør, at denne recept højst sandsynlig er skrevet af ham. Kohlrausch boede i Rom.
Modtageren af recepten må være Stanley, da hans navn er nævnt, og da han led af en alvorlig gigtsygdom, der krævede medicinering, og som i øvrigt endte med at tage livet af ham 18.11.1805. Georg Zoëga skrev i et brev af 15.-16.11.1805, at Kohlrausch behandlede Stanley i hans sidste dage, og at han udskrev en recept til ham lige før hans død (se dette brev udførligt citeret i Stanleys biografi). Det kunne meget vel tænkes, at der er tale om nærværende recept.
Nederst har en anden hånd – sandsynligvis Thorvaldsens – føjet et par linjer til, sandsynligvis vedrørende doseringen af medicinen. Tilsyneladende har Thorvaldsen fået udleveret recepten, noteret lægens råd og skaffet medicinen.
Læs mere om Stanleys sygdom og død i hans biografi.

Arkivplacering
m35 III, nr. 8
Thiele
Ikke omtalt hos Thiele.
Sidst opdateret 24.02.2014 Print