18.4.1818

Afsender

Peder Friis

Afsendersted

København

Modtager

Bertel Thorvaldsen

Modtagersted

Rom

Modtagerinfo

Ingen udskrift.
Tilskrift: S.T: Hr Biledhugger Thorvalsen

Dateringsbegrundelse

Dateringen fremgår af brevet.

Resumé

Ungdomsvennen Peder Friis og familie sender en hilsen til Thorvaldsen. Sønnen Frederik Ferdinand, der studerer til arkitekt, kommer til Rom om nogle år. Thorvaldsen bliver mindet om, at han har lovet at udfærdige en portrætbuste af Johann Friedrich Struensee. Thorvaldsen skal også overbringe deres fælles ven, Hermann Ernst Freund, en “lille Rulle”.

Dokument

Kjøbenhavn d: 18de. April 1818.

Gode VenI!!

Ieg kan ikke undlade, ved denne gode Leilighed, at tilsenden en Hielsen, fra din UngdomsVen – min KoneII og BørnIII beder dig hilse[t] – jeg har en SønIV som studerer Bygningskonsten og som riimlig om to a tre Aar, personllig vil have den Fornoyelse at overbringe Dig min Hilsen –
Hr Etatsraad SmithV Beder dig at erindre dit Løfte til ham : angaaende Grev Struenses’VI Buste : som du har loved at Behandle. Tillad at jeg uleiliger Dig med vedlagte: lille Rulle til min og jeg formoder tillige, og din Gode Ven – Hr Billedhugger FreuntVII – jeg ved ikke hans Adresse –

Hilsen og Vendskab
Friis

P:S: Idag Bliver vor fælles Ven Malling;VIII optaget til Medlem af KonstacademietIX

Generel kommentar

På brevets bagside har Thorvaldsen skitseret en arkitektonisk ramme til et gravmæle, sandsynligvis over Thomson Henry Bonar.

Arkivplacering

m5 1818, nr. 27

Thiele

Omtalt hos Thiele II, p. 398.

Emneord

Personer

Kommentarer

  1. Friis og Thorvaldsen var nære ungdomsvenner fra tiden før Thorvaldsen tog til Rom. De var dus med hinanden.

  2. Thorvaldsens ungdomsveninde, den danske kvinde Henriette Johanne Friis, født West.

  3. Dvs. børnene (hvoraf nogle måske var døde i 1818):
  4. Den danske arkitekt Frederik Ferdinand Friis, som under sit Rom-ophold 1828-1830 fik nær tilknytning til Thorvaldsen.

  5. Muligvis den danske arkitekt Hans Christian Schmidt (1765-1826), der som Peder Friis og Thorvaldsen var medlem af den venstreradikale klub Borups Selskab.

  6. Den tyske læge og politiker Johann Friedrich Struensee, der som livlæge for den psykisk syge kong Christian 7. gennemførte en række ændringer og reformer i Danmark, der udsprang af oplysningstidens tanker.

  7. Den dansk-tyske billedhugger Hermann Ernst Freund, der ankom til Rom 3.5.1818 og som boede hos Thorvaldsen i Casa Buti.

  8. Den danske arkitekt Peder Malling.

  9. Dvs. Kunstakademiet i København.

Sidst opdateret 18.02.2020