Tilbage til T

Jakub Tatarkiewicz

Den polske billedhugger Jakub Tatarkiewicz uddannede sig ved kunstskolen i Warsawa under A. Brodowski og Paweł Maliński. Både han og Maliński stiftede bekendtskab med Thorvaldsen i forbindelse med Thorvaldsens besøg i Polen i efteråret 1820. Tre år senere, i 1823, fik Tatarkiewicz et stipendium fra den polske regering, der gjorde det muligt for ham at videreuddanne sig i Rom. Her var han knyttet til Thorvaldsens værksted i årene 1823-1828, men også studerende ved det franske akademi under Accademia di San Luca. Tatarkiewicz nedskrev erindringer, hvoraf der findes foto af et enkelt opslag på Thorvaldsens Museum.

Mens Tatarkiewicz var ansat i Thorvaldsens værksted, samarbejdede han med Thorvaldsen om en portrætbuste af sin landsmand, den polske komponist og pianist Maria Szymanowska, som Thorvaldsen havde lært at kende i Rom i 1824-1825. Thorvaldsen forærede busten til Szymanowska som et vidnesbyrd om hans venskab med og agtelse for hende, jf. hans brev til hende af 26.5.1828. Thorvaldsens omtalte brev hhv. hans kommentarer til J.M. Thieles biografi, formidlet i et brev fra F.F. Friis af 28.1.1829, rummer imidlertid modstridende angivelser af de to billedhuggeres respektive andele i Szymanowska-busten:

Til Szymanowska skriver Thorvaldsen, at han har udarbejdet modellen, mens Tatarkiewicz har hugget den under hans vejledning. Over for Thiele fraskriver han sig busten og erklærer, at hans andel i den er et spørgsmål om nogle korrektioner. Tatarkiewicz omtaler selv busten som sit eget værk i sine erindringer, men betoner samtidig, at Thorvaldsen tog initiativ til den og hjalp ham betragteligt undervejs. Det lader til, at portrætbusten havde karakter af svendestykke.

Tatarkiewicz fremstillede også en delvis kopi af Thorvaldsens buste af Józef Poniatowski, jf. A249, idet han tilføjede et bryststykke med skuldre, skulderrem og kappe i sin version. Denne buste var bestilt af den polske grevinde Anna Potocka. Begge busterne tilhører nu Muzeum Narodowe w Krakowie, dvs. Nationalmuseet i Krakow; busten af Poniatowski er permanent udstillet på afdelingen Sukiennice på pladsen Rynek Główny i det centrale Krakow, mens busten af Szymanowska i årene 2007-2010 var udstillet på Museet i Niepołomice.

Af Tatarkiewicz’ erindringer fremgår det, at Thorvaldsen fungerede som en mentor for ham og støttede ham meget. I forbindelse med placeringen af rytterstatuen for Józef Poniatowski, jf. A123, der skulle opstilles i Warsawa, anbefalede Thorvaldsen bestillerne at ansætte netop Tatarkiewicz til at samle monumentet, efter det var blevet støbt, jf. hans anbefalingsbrev fra juni 1828. Få år efter, i 1832, fik Tatarkiewicz lærestolen ved kunstskolen under Krakows Universitet. Han publicerede flere bøger om at undervise i kunst, herunder en bog om teoretisk og praktisk skulpturundervisning (Nauka sztuki rzezbiarskiej teoretyczno praktyczna) og en skulpturhåndbog (Przewodnik sztuki rzezbiarskiej).

Den polske kunsthistoriker Maria Charytańska (1920-1995) har interesseret sig specielt for Tatarkiewicz og kontaktede Thorvaldsens Museum desangående i 1955.

Referencer

  • Else Kai Sass: Thorvaldsens Portrætbuster, vol. III, kat. 135, p. 93
  • “Jakób Tatarkiewicz” in Thieme-Becker Künstler-Lexikon, Leipzig 1938, vol. XXXII, p. 463
  • Hubert Kowalski: The Legacy of Thorvaldsen in 19th-Century Warsaw, in: Annales, Centre Scientifique de l’Académie Polonaise des Sciences à Paris, 16, 2014, pp. 163-172.

Sidst opdateret 24.04.2018

Jakúb Tartarkiewicz: Selvportræt med kone og søn

Jakub Tatarkiewicz

Jakub (Jakúb / Jakób / Jaków / Giacomo) Tatarkiewicz 1798-1854 Polsk Billedhugger
Fra Thorvaldsen1 dok.
Til Thorvaldsen1 dok.
I alt2 dok.

Omtalt i5 dok.