Tilbage til S

Ole Johan Samsøe

Det vides ikke, på hvor god fod Samsøe og Thorvaldsen stod, men at de har kendt hinanden kan udledes af det tegnede portræt, som billedhuggeren fremstillede af forfatteren ca. 1795, C755.

Samsøe havde et nært venskab med Knud Lyne Rahbek, som også omgikkes Thorvaldsen i hans ungdomstid før afrejsen til Rom.

Samsøes bedst kendte værk er sørgespillet Dyveke, der havde premiere på Det Kongelige Teater i København 30.1.1796 i anledning af Christian 7.s fødselsdag dagen før. Forfatteren var død en uge før premieren, og ved stykkets slutning blev et mindetableau fremført: Tragediens muse, Melpomene stod frem og pegede på en piedestal med en urne med Samsøes navn og fremsagde ordene: Han er ikke mere! – hvortil Tidens allegoriske figur replicerede: Men hans Minde lever!
Denne allegori tegnede Thorvaldsen af. Tegningen kendes ikke længere, men den blev stukket i kobber af Andreas Flint og brugt som titelbladsvignet for teatertidsskriftet Thalia, der blev udgivet i årene 1795-96 af Thorvaldsens ven Peder Horrebow Haste.

Referencer

  • Torben Melander: ‘Teaterliv’, in: M. Floryan et al. (ed.): 1796, København som Kulturby, Thorvaldsens Museum 1996, p. 78-80.

Sidst opdateret 11.01.2018

Ole Johan Samsøe #

Ole Johan Samsøe

1759-96 Dansk Forfatter og dramatiker