Spring navigation over

Arkivet, Thorvaldsens Museum

Tilbage til P

Paolo Prossalendi

Denne biografi er under udarbejdelse.

Thorvaldsen må have mødt den i dag lident kendte billedhugger Prossalendi under dennes studieophold i Rom, der omtales i Prossalendis brev af 3.5.1817. Ifølge Sass, op. cit., p. 415, studerede Prossalendi i Rom omkring 1810, formentlig hos Antonio Canova. Dette bekræftes af GTP Greek Travel Pages, der angiver af Prossalendi studerede ved Accademia di S. Luca under Canova. I 1812 oprettede han et privat kunstakademi, som i 1815 blev omdannet til en offentlig institution med støtte fra netop Thomas Maitland. Prossalendi blev selv direktør for akademiet.

I 1817 henvendte Prossalendi sig til Thorvaldsen med en bestillingsopgave på vegne af Dionisio Bulzo med det formål at få Thorvaldsen til at udføre et nøje beskrevet monument over den britiske generalguvernør Thomas Maitland, jf. portrætbusten Thomas Maitland, A258, og relieffet Minerva, sandheden og løgnen, A600.

G342

Formentlig er Prossalendi ophavsmand til den buste af Maitland, hvoraf Thorvaldsen fik tilsendt en afstøbning, G342, til brug som forlæg for sin egen version af guvernøren, jf. portrætbusten A258.

Den italieniserede navneform Paolo Prossalendi følger her billedhuggerens signaturer i brevene til Thorvaldsen samt Sass, op. cit.

Portrættet til højre af Prossalendi er et udsnit af en litografi udført af Dannoli & Co. i Bologna efter Ioannis Vaptistis Kalosgouros’ (1794-1878) maleri. Portrættet befinder sig i National Gallery – Alexandros Soutzos Museum, Athen.




Værker på Thorvaldsens Museum

Se Prossalendi repræsenteret i Kataloget.

Referencer

Sidst opdateret 20.09.2019

I.V. Kalosgouros, efter: Paolo Prossalendi

Paolo Prossalendi

aka Pavlos Prosalentis senior 1784-1837 Græsk Billedhugger
Til Thorvaldsen4 dok.

Omtalt i3 dok.