Tilbage til P

Ali Pasha

Denne biografi er under udarbejdelse.

Ali Pasha var en albansk muslimsk fyrste og ottomansk pasha. Han kaldtes Ali Pasha af Tepelene, fordi han var født der (i de sydalbanske bjerge), og Ali Pasha af Ioannina, fordi han havde regeringssæde der, med hovedkvarter indrettet i den gamle borg Frourion.

Ali blev leder af de ellers indbyrdes kæmpende albanske stammer og senere ottomansk leder af det nordlige Grækenland. Han stod for administrativt overblik, modernisering og religionsneutralitet, men slog samtidig hårdt ned på sine undersåtter for lovovertrædelser, førte talrige krige og udvidede sit territorium.

Flere af Thorvaldsens bekendte, bl.a. Lord Byron, John Cam Hobhouse og P.O. Brøndsted, var i kontakt med Ali. Byron og Hobhouse besøgte ham i oktober 1809, og Hobhouse beretter om mødet i A Journey through Albania and and Other Provinces of Turkey in Europe and Asia to Constantinople during the Years 1809 and 1810 (1813). Brøndsteds samtaler med Ali Pasha fra efteråret 1812 blev udgivet i 1999 af Det Danske Institut i Athen. Brøndsted var fascineret af Ali og følte sig ualmindeligt vel modtaget af ham, men var ikke blind for hans despotisme.

Byrons rejsekammerat John Cam Hobhouse advarer i et brev til sin unge landsmand Joseph Douglas Strutt om Ali med et endnu uidentificeret citat: “As to Greece you must be regulated by accidents[?]– ‘Ali Pacha’s war is rather against you’ –” i et brev fra september 1820.

Ali og hans familierelationer og omgivelser blev afbildet bl.a. af den franske maler Louis Dupré og den estisk-tyske tegner m.m. Otto Magnus von Stackelberg.

Ali blev myrdet på øen Nisi i 1822.

Sidst opdateret 26.03.2015

François Pouqueville: Ali Pasha

Ali Pasha

Ali Pasha / Pacha / Paşa af / of Tepelana / Ioannina / "Aslan", "Løven fra Yannina" 1740-1822 Albansk Regent, pasha
Omtalt i1 dok.