Arkivet, Thorvaldsens Museum

Tilbage til H

Henriette Herz

Biografien er under udarbejdelse.

Henriette Herz opholdt sig i Rom i to år fra den 11.10.1817-2.5.1819. Her mødte hun Thorvaldsen, der ligesom hun selv boede i Via Sistina.

Der kendes p.t. blot fra et enkelt brev fra Herz til Thorvaldsen, men hun synes at have haft et indgående venskab med ham. Hun deltog bl.a. i Thorvaldsens rejseselskab til Napoli og omegn i sommeren 1818.

Hun fortæller i sine erindringer, at hun kort efter sin ankomst til Rom erhvervede hun en afstøbning af Thorvaldsens relief Natten, A901, som hun hængte op på væggen i sit værelse med laurbærblade omkring for at adskille relieffet fra den hvide væg. Skæbnen ville, at det var billedhuggeren Canova, som var den første til at se dette bekransede relief, og han kom aldrig siden hos Henriette Herz.

Af erindringerne fremgår også, at hun kun betragtede to kunstnere i Rom med en oprindelig og ukorrumperet indre sundhed, nemlig landskabsmaleren Joseph Anton Koch og Thorvaldsen. Hun kunne ikke konversere den første, fordi han var tyrolerbonde – med et sprog, som ikke var passende for en dame; og heller ikke med Thorvaldsen, fordi han “egentlig slet ikke taler noget sprog, for han har næsten glemt sit modersmål og alligevel ikke lært noget andet sprog godt nok til at udtrykke sig i det med lethed. Ofte betragtede jeg den store kunstners herlige hoved og de vidunderlige strålende øjne, og tænkte: Hvor passende ville denne mand ikke tale, hvis han overhovedet kunne tale. Men det som han udtrykte overbeviste om sundhed og dygtighed. – ”, se erindringerne.

Henriette Herz kendes desuden for i Berlin at have holdt salon, og for sit venskab med tidens førende tyske filosoffer og digtere, særligt filosoffen Friedrich Daniel Ernst Schleiermacher (1768-1834), hvis tanker om religion fik Herz til at konvertere fra katolicisme til protestantisme.

Medalje forside: Friedrich Schleiermacher
Ludwig Held: Friedrich Schleiermacher
Bronzemedalje, F92

Henriette Herz skal ikke forveksles med sin næsten-navnesøster, den senere tyske filantrop Henriette Hertz (1846-1913), der grundlagde det berømte kunsthistoriske bibliotek Bibliotheca Hertziana i Palazzo Zuccari på hjørnet af via Sistina and via Gregoriana i Rom.

Portrættet til højre viser et udsnit af Wilhelm Hensels tegning fra 1823. Portrættet befinder sig i Kupferstichkabinett, Staatlichen Museen zu Berlin.

Referencer

Sidst opdateret 16.09.2020

Wilhelm Hensel, Henriette Herz, 1823

Henriette Herz

Henriette Herz, née De Lemos 1764-1847 Tysk Forfatter, kulturpersonlighed, salonière
Til Thorvaldsen1 dok.

Til og fra andre1 dok.
Omtalt i5 dok.