Arkivet, Thorvaldsens Museum

Kommentar til Stjernetegn i Thorvaldsens værker

Dette relief er gengivet i Eduard Gerhards Antike Bildwerke, op. cit.:


Gerhard 1827, tafel XL (I. Centurie, Heft 2)

Som det fremgår af billedet, er der en uoverensstemmelse mellem Gerhards illustration og Thorvaldsens tegning. Hos Gerhard er den svævende kvindefigur på stjernetegnet krebsen gengivet som en mandlig figur der styrer en firspand.

En lignende mandlig figur med en firspand optræder også i et kobberstik fra 1500-tallet i Thorvaldsens samling, E1915, forestillende Paris’ dom. På dette stik er manden med firspanden omkranset af et Möbiusbånd med stjernetegnene, så også her er der en kobling til stjernetegn.

At der findes flere mulige tolkninger af motivet kommer Gerhard ind på:

“Zoega, welcher auch dies Relief einer scharfen Prüfung unterwarf, glaubte statt der vier Pferde das Sternbild des Krebses zu erkennen, und die darüber schwebende Figur eines mehr weiblichen als männlichen Ansehens würde dann Venus seyn.”

Der er her tale om Thorvaldsens nære ven arkæologen Georg Zoëga, hvis forståelse af motivet altså stemmer overens med Thorvaldsens. Det er derfor sandsynligt, at Thorvaldsens tegning var tiltænkt en udgivelse, som Zoëga planlagde, men som ikke er blevet realiseret.

Sidst opdateret 03.01.2017