Bertel Thorvaldsen
Montenero
Bertel Thorvaldsen
Montenero
Se den generelle kommentar.
Thorvaldsens regnskab over penge, som han har udlånt og skylder.
StanleyI Laant BartolinIII d 24 Ditto WahlIV d. 1 September Sengnor BudiV |
Piaster 1 12 4 |
Stanley borrowed Bartolin Ditto 24th Wahl September 1st Signor Budi |
Piastre 1 12 4 |
[Translated by Karen Husum]
Dokumentet er en liste over udlånte småbeløb til forskellige personer. De overstregede navne har formentlig tilbagebetalt lånet.
Regnskabet kan dateres ganske præcist. Det stammer fra tiden omkring 1.9.1805 og knytter sig nøje til C.F.F. Stanleys rapport fra Rom om udlån af pengebeløb på Thorvaldsens vegne i brev af 24.8.1805 til Montenero: “…Du mente at man vilde komme og bringe Dig dine udlaante Penge ja Prosit de Malseit – min Engel, nu er jeg bleven Zahl Caserer i forgaards har jeg laant Bøndel 10 Piaster, og i Dag Vahl 12.”
Som det ses, passer beløbsstørrelserne og datoerne for Conrad Christian Bøhndel og Johan Georg Wahl næsten præcis.
Denne datering stemmer også overens med det faktum, at Wahl først ankom til Rom i løbet af 1805.
Thorvaldsen har dermed formodentlig skrevet sedlen i Montenero for at erindre sig, hvor mange af hans penge Stanley havde lånt til pengetrængende danskere, mens Thorvaldsen var bortrejst. Denne virksomhed var øjensynlig helt normal, se nemlig også brev af 7.9.1805 fra Stanley til Thorvaldsen: “Nu har jeg fattige Peer Erigsen, udlaant til andre fattige dittoer 37 Piastre men det bliver mellem os.” Her hentyder Stanley tydeligvis ikke til sine egne penge men til Thorvaldsens, som han bestyrede under billedhuggerens fravær fra Rom.
På bagsiden af dette regnskab ses et ældre brevudkast fra medio april 1804. Sedlen er dermed et godt eksempel på det genbrug af papir, som Thorvaldsen var kendt for.
Sidst opdateret 16.08.2017
Den danske arkitekt C.F.F. Stanley.
Den danske maler Conrad Christian Bøhndel. De ti piastre, han lånte i august 1805 af Thorvaldsen via Stanley, synes han at have tilbagebetalt i løbet af september, da de tre sidste indførsler på listen har med Bøhndel at gøre og beløber sig i alt til ti piastre.
Sandsynligvis den danske jurist og officer Caspar Bartholin.
Den danske maler Johan Georg Wahl.
Thorvaldsens husvært i Casa Buti, Camillo Buti. Jf. Stanleys omtale af familien som “Budes” i brev af 30.8.1805.
Beløbet på fire og datoen 1. september sandsynliggør, at der er tale om Thorvaldsens månedlige husleje for hans værelser i Casa Buti, da et huslejeregnskab antagelig af 22.11.1804 antagelig fra Camillo Buti til Thorvaldsen synes at vise, at billedhuggeren betalte fire scudi pr. måned i husleje.
At de øvrige beløb på dette notat er i piastre, taler dog imod, at beløbet skulle dække huslejen for september, men muligvis har Thorvaldsen uden problemer kunne operere med både piastre og scudi på samme huskeseddel.