Tidligst foråret 1825

Afsender

Jens Baggesen

Afsendersted

Formentlig Dresden

Modtager

Omnes

Dateringsbegrundelse

Baggesen besøgte i foråret 1825 Luzern. Dateringen 1825 fremgår af digtets overskrift, og udgivelsen må formodes af være nogenlunde samtidig med besøget, evt. først senere på året, hvor Baggesen var på vej mod vinterkvarter i Dresden, jf. brev af 24.9.1825.

Resumé

Digt om monumentet Døende løve (Schweizerløven), jf. A119, i Luzern.

Dokument

Vor Thorwaldsens LöwenI,
im Felsen bei Luzern. 1825.

Verwundet liegt er da, doch muß ich heben:

Sein Blick ist sterbend, doch sein Anblick droht;

Ich zweifle nämlich nicht an seinem Leben;

Ich zweifle nur an seinem Tod.

Jens Immanuel Baggesen.

Generel kommentar

Baggesens digt blev trykt i Dresdner Morgen-Zeitung, da Karl Constantin Kraukling (Krauklihn) (1792-1873) var redaktør på dette tidsskrift. K.C. Krauklings navn fremgår netop som redaktør på tidsskriftet på udklippet under Baggesens tekst (se faksimile af dokumentet).
Digtet blev også senere genoptrykt i Barfod, op. cit.


Baggesen synes i digtets betoning af “det levende” at udlægge monumentets motiv som en bred hyldest til schweizisk tapperhed (historisk og fremtidig) snarere end blot navngivne schweizergardisters kamp i et bestemt historisk øjeblik.

Monumentets bestiller, den tidligere schweizergardist Karl Pfyffer von Altishofen, ønskede oprindelig en fremstilling af en død løve, mens Thorvaldsen insisterede på, at den skulle fremstilles levende, jf. brev af 16.5.1818.

Forskellen i opfattelse på disse to fremstillingsformer kommer meget tydeligt til udtryk i Baggesens digt.
Se referenceartiklen Døende løve for mere om monumentets tilblivelse og mulige betydning.

Arkivplacering

m32, nr. 31

Thiele

Ikke omtalt hos Thiele.

Andre referencer

Emneord

Personer

Værker

A119 Døende løve (Schweizerløven), 1819, inv.nr. A119

Kommentarer

  1. Dvs. monumentet Døende løve (Schweizerløven), jf. A119, der blev indviet under stor bevågenhed den 10.8.1821. Monumentet var hugget direkte i en sandstensklippevæg i et tidligere stenbrud af den tyske billedhugger Lucas Ahorn efter en model udført af Thorvaldsen. Monumentet var rejst til minde om de schweizergardister, som kæmpede og døde for Ludvig 16. (1754-1793) under den franske revolution hhv. 10.8. og 2. og 3.9.1792. Se referenceartiklen om monumentet.

Sidst opdateret 11.10.2018