Theodor von der Ropp
Feldhof v. Neuenburg (nuv. Jaunpils i Letland)
Brevet har været forseglet, muligvis med voks.
Bertel Thorvaldsen
Rom
Udskrift: Dem Herrn A. Thorwaldsen / Bildhauer / zu / Rom
Dateringen fremgår af brevet.
Brevet er dateret efter både den julianske og den gregorianske kalenderregning hhv. 11.1.1811 og 23.1.1811, skrevet på følgende måde: ”11/23ten Januar 1811”. I de katolske lande blev den gregorianske kalender indført 1582 og senere i Danmark i året 1700, mens den i de græsk-ortodokse lande først blev antaget i 1900-tallet.
Ropp takker for meddelelsen om, at hans værker er færdige. Han mener, at Jupiter Otricoli gled ud af bestillingen til fordel for Venus og Briseis og Achilleus.
FeldhoffI den 11/23ten Januar 1811
P.T.
Vielen Dank für die BeendigungII der Kunstsachen die Sie die Güte gehabt haben für mich zu machen.
Im voraus freue ich mich über den Genuss, den mir diese Produkte des wahren Genios gewähren werden; aber leider werde ich noch einige ZeitIII darauf verzichten müssen. –
Sie gedenken in Ihrem BriefeIV der Büste des Vaticanischen JupitersV, aber so viel ich mich entsinne, glaube ich, dass es eine Bedingung war, da ich bey Ihnen das Bas-reliefVI und die Statue der VenusVII bestellte, dass sie diese Büste behieltenVIII.
Ihrer fernern Freundschaft hat die Ehre sich zu emfehlen
Ihr
Freund und Diener
Theodor Ropp
[På brevets udskriftsside er med blæk, antagelig med Thorvaldsens hånd, skrevet følgende:]
P Paa Anfordring
P
Dette brev er en del af korrespondancen mellem Ropp og Thorvaldsen vedrørende bestillingen af 10 værker i 1804-05, se mere i referenceartiklen herom.
Briseis føres væk fra Achilleus af Agamemnons herolder, 1803, inv.nr. A490 | |
Venus med æblet, 1813 - maj 1816, inv.nr. A12 |
Sidst opdateret 23.05.2013
Feldhof var en af familien Ropps besiddelser i det daværende Kurland. Feldhof lå ved Neuenburg, der idag hedder Jaunpils og ligger i Letland.
Thorvaldsen må i et nu forsvundet brev have meddelt, at de værker, Ropp bestilte i 1804-05, var blevet færdige.
Se mere i Ropps bestilling 1804-05.
Der skulle gå hele seks år, før Ropps værker nåede frem til Kurland; i første omgang til byen Mitau (nuv. Jelgava). Senere blev de anbragt på de roppske familiegodser i Kurland, se mere herom i Værkernes senere skæbne.
Når Ropp skriver, at han må undvære værkerne i noget tid, hentyder han utvivlsomt til krigsurolighederne i Europa i 1811 og årene fremover, der umuliggjorde en transport af kunstværker fra Rom til Kurland.
Dette brev fra Thorvaldsen kendes ikke, men det blev sandsynligvis sendt umiddelbart efter 30.12.1810, se mere i Ropps bestilling 1804-05.
Se evt. også oversigten over Forsvundne breve.
Dvs. en kopi af busten Jupiter/Zeus fra Otricoli i Museo Pio Clemente i Vatikanet.
Dette basrelief er identisk med den første marmorversion af Briseis og Achilleus (jf. A490).
Se mere i referenceartiklen om Ropps bestilling.
Dvs. en tidlig udgave af statuen Venus (jf. A12).
Se mere i referenceartiklen om Ropps bestilling.
Thorvaldsen havde en anden opfattelse af sagen: Han mente, at Ropp skulle betale for og modtage Jupiter-busten, fordi ændringen af hans bestilling skete på et tidspunkt, da Jupiter-busten næsten var færdig, og Thorvaldsen dermed havde haft udlæg i den forbindelse, se Thorvaldsens svar på dette brev.