28.1.1805

Afsender

Gustav Stanley

Afsendersted

København

Modtager

C.F.F. Stanley

Modtagersted

Rom

Modtagerinfo

Ingen udskrift.

Dateringsbegrundelse

Dateringen fremgår af dokumentet.

Resumé

Gustav Stanley sender nyt fra København til sin bror.

Dokument

Den 28 jannuariI
begun

Beste gode Broder!

Du kan ikke troe hvor inderlig det glæder os at du er bleven af med den fordømte GigtII, nu skriver ModerIII dig ogsaa til hvorledes du paa en let Maade kan blive af med din anden Plage, nemlig Litornene, saa jeg haaber naar din Tiid er forbie at see dig sund og radsk paa dinne Been. – Paa Academiet gode Broder er der ikke passeret noget Nyt jeg haver spurgt FatterIV derom, han siger der slets ikke vil opstige nogen CiniemændV siden Torvalsens og din Afgang fra Academiet; af Professorer vil der heller ikke døe flereVI. –
[…]
Farvel beste, gode Broder du kan ikke troe hvor jeg længes efter dig og hvor jeg savner dig i det ensomme Castel, der kunde vie vel have hvor Menage for os selv; Farvel kom snart til din Broder og Ven

GStanley

Generel kommentar

Dette brev består egentlig af to: Udover de dele, der citeres ovenfor fra Gustav Stanley, skrev også brødrenes mor, Marie Adrienne Stanley, f. Courtonne (ca. 1736-1825) et længere brev til sin søn.

Arkivplacering

Håndskriftafdelingen, Det Kongelige Bibliotek, NKS 1976, 2º (fotokopi på Thorvaldsens Museum)

Thiele

Ikke omtalt hos Thiele.

Emneord

Personer

Kommentarer

  1. Datoen er skrevet af Stanleys mor, Marie Adrienne Stanley. Hendes dansk var noget uregelmæssigt, så hun har her skrevet på engelsk: jannuari og begun

  2. C.F.F. Stanley pådrog sig en ondartet gigtsygdom på sin rejse til Italien. Han kom sig midlertidigt i løbet af 1804, men sygdommen endte med at tage livet af ham 18.11.1805.

  3. Dvs. Marie Adrienne Stanley, f. Courtonne (ca. 1736-1825), som har skrevet den anden del af brevet, hvorfra der ikke citeres her.

  4. Dvs. den danske billedhugger og akademiprofessor C.F. Stanley.

  5. Dvs. genimænd. Ordet var almindeligt udbredt tidligere se Ordbog over det danske Sprog.

  6. C.F. Stanley må hentyde til akademiprofessorerne Jens Juel og Johannes Wiedewelt, der døde i løbet af 1802, og muligvis også til akademiets sekretær Cornelius Høyer, der døde i 1804.
    Stanley d.æ. fik dog ikke ret i sin kække påstand. Kun tre måneder efter dette brev blev skrevet, døde professoren i billedhuggerkunst, Andreas Weidenhaupt 26.4.1805.

Sidst opdateret 19.08.2014