15.6.1822

Afsender

P.O. Brøndsted

Afsendersted

Rom

Modtager

Jens Møller

Dateringsbegrundelse

Dateringen fremgår af brevet.

Resumé

Brøndsted beskriver en udflugt han har været på sammen med Thorvaldsen og hans assistent Tenerani. Desuden beretter han om, hvordan Thorvaldsen hver morgen tilser og retter sine elevers arbejder.

Dokument

[...] Jeg gjorde nyelig med Thorwaldsen en særdelses behagelig lille Udflugt, som vi begge trængte til og som vederquægede os meget, til BirettoI, Ruinerne af det gamle SutriumII, hvor der er et mærkeligt af den massive Klippe heel udhugget Romersk AmphitheaterIII. Vi vare 5 à 6 Uger borte i Selskab med Thorwaldsens fortrinligste Elev TeneraniIV, og morede os prægtigt. Vort Hovedformaal var det egentlig at see Birettos herlige DomkirkeV, som ingen af os endnu kjendte, og den fortrinlige Lucas Signorellis og Beato Angelico da Fiesoli’s uforlignelige FrescomalerierVI; men da der maaske er noget i hvad Thorwaldsen siger: “Det er umueligt at gaae med Brøndsted i det moderne Rom, uden at han snart, inden man mærker det, faar En ind i det antike,” saa fik jeg ham ogsaa denne Sinde paa hiine fornøjelige antiquariske Afveje. – Det er ellers mægtigt hedt for Tiden i denne Stad. Vi plages jævnlig af SiroccoVII og stræbe, skjønt forgæves at udsvede Effecten af 26 til 28VIII Graders Varme dagligen (efter RéaumurIX). Dog ere vi vel tilmode og flittige hver i Sit. Thorwaldsen har nu til hans mangfoldige ArbejderX saa mange StudierXI paa forskellige Steder, at disse Værksteder og deres Invaanere samlede paa et Sted vel kunde udgjøre en egen lille Konststad. Hans første besøgXII hver Morgen er til Elevernes Arbejder. Herom sagde han nyelig: “Jeg gaar omkring hver Morgen, som en anden Doctor, og seer til mine Patienter – dog beskeftiger jeg mig mest med chirugiske Operationer.”
[...]

Generel kommentar

Teksten er her citeret efter Julius Clausen og P.Fr. Rist (udg.), Breve fra P. O. Brøndsted (1801-33), København 1926, p. 144-145, hvor brevet desuden findes gengivet i sin fulde længde. Af teksten citeres kun de dele, der har med Thorvaldsen at gøre.

Arkivplacering

Ukendt arkivplacering

Thiele

Ikke omtalt hos Thiele.

Emneord

Personer

Kommentarer

  1. Der må jf. den efterfølgende beskrivelse være tale om byen Orvieto i Umbrien, ca. 50 km nord for Rom.

  2. Byen Sutri, tidligere kaldet Sutrium, ca 20 km nord for Rom.

  3. Amfiteatret i byen Sutri, ca 20 km nord for Rom, der er hugget direkte ud af omgivelsernes tufsten.

  4. Thorvaldsens assistent Pietro Tenerani. Se evt. referenceartiklen omhandlende Thorvaldsens assistenter.

  5. Domkirken i Oriveto, jf. den efterfølgende beskrivelse.

  6. Maleren Fra Angelico (ca. 1395-1455) påbegyndte 1447 udsmykningen af Cappella Nuova i Orvietos domkirke. Det blev imidlertid maleren Lucas Signorelli (ca. 1445-1523), der fuldendte Angelicos udsmykning omkring år 1500.

  7. Sirocco er navnet på den varme vind, der blæser fra Nordafrika mod Sydeuropa.

  8. Dvs. 32,5-35ºC, se evt. den her efterfølgende kommentar til Réaumur.

  9. Dvs. efter temperaturskalaen indført af den franske videnskabsmand René-Antoine Ferchault de Réaumur (1683-1757). På Réaumurs skala fryser vand ved 0 grader og koger ved 80 grader. En ændring af temperaturen på 1 grad réaumur svarer dermed til en ændring på 1,25 grader celsius.

  10. Se evt. Thorvaldsen kronologien for året 1822 for en oversigt over de værker Thorvaldsen var beskæftiget med omkring dette tidspunkt.

  11. Thorvaldsen havde flere værksteder, såkaldte studioli, i Rom. Se evt. referenceartiklen omhandlende Thorvaldsens værksteder.

  12. For mere om Thorvaldsens værkstedspraksis se referenceartiklerne Thorvaldsens værkstedspraksis og Frodig (over)producent eller strategisk kunstnergeni?

Sidst opdateret 23.08.2016