29.7.1830

Afsender

Redaktørerne ved Kjøbenhavnsposten

Modtager

Omnes

Dateringsbegrundelse

Dateringen fremgår af dokumentet.

Resumé

En unavngivet kvinde ser Thorvaldsens gravmæle over Eugène de Beauharnais i St. Michaels kirken i München. Hun synes, at hertugen ligner på en prik, men mistolker de flankerende allegoriske figurer af Historiens muse og Livets og dødens genier som hertugens hustru og børn.

Dokument

Anekdote om det Thorvaldsenske Monument i München.

Nylig ‒ hedder det i AbendzeitungI ‒ stod en fattig gammel Kone andægtig for det Thorvaldsenske Monument over Hertugen af Leuchtenberg i MichaelskirkenII, og fældte Taarer af taknemmelig Erindring ved Tanken om denne ædle Fyrstes mange veldædige Handlinger. “Nu, Moer”, sagde en ved Siden af hende staaende Borger, “hvad synes hun om HertugenIII?” ‒ “Ak, den gode salig Hertug er truffen saa at man skulde troe, han talde” ‒ svarede hun rørt ‒ “men Fru HertugindenIV og hendes Børn ligne slet ikke sig selv.” ‒ Den gode Kone holdt Historiens MuseV for Hertuginden, og Livets og Dødens GenierVI for hendes Børn.

Generel kommentar

Denne tekst blev trykt i Kjøbenhavns-Posten, Fjerde Aargang. No. 176. 1830. Den omhandler gravmælet over den franske officer og hertug af Leuchtenberg Eugène de Beauharnais, som i 1830 blev opsat i St. Michaels kirken i München:


Eugène de Beauharnais

Gipsmodellen til portrætstatuen og gruppen med de to genier til højre findes på Thorvaldsens Museum, jf. A156 og A157.

Arkivplacering

Thorvaldsens Museums Småtryk-Samling 1830, Kjøbenhavns-Posten 29.7.

Emneord

Personer

Værker

A156 Eugène de Beauharnais, 1827, inv.nr. A156
A157 Livets og dødens genier, Antagelig 1825, inv.nr. A157

Kommentarer

  1. Der er formodentlig tale om Dresdner Abend-Zeitung, jf. Stadtwiki Dresden. Tidsskriftet kan tilgås digitalt via Die Sächsische Landesbibliothek – Staats- und Universitätsbibliothek Dresden.

  2. Dvs. gravmælet over den franske officer og hertug af Leuchtenberg Eugène de Beauharnais i St. Michaels kirken i München, jf. A156 og A157.

  3. Thorvaldsen udførte i 1827 portrætstatuen til hertugens gravmæle, jf. A156. Ansigtet er udarbejdet på baggrund af hans dødsmaske L649.

  4. Dvs. hertugens hustru Augusta Amalia von Leuchtenberg.

  5. Historiens muse er modelleret af den italienske billedhugger og Thorvaldsens elev Pietro Tenerani.

  6. Gruppen Livets og dødens genier, jf, A157, en model udført af Thorvaldsens elev Pietro Tenerani. Monumentet over Eugène de Beauharnais blev omdrejningspunktet i en strid mellem Thorvaldsen og Tenerani, jf. Teneranis biografi og Thorvaldsen-kronologien 17.11.1827.

Sidst opdateret 04.04.2017