Arkivet, Thorvaldsens Museum

 
No. 4508 af 10246
Afsender Dato Modtager
Hermann Ernst Freund [+]

Afsendersted

Paris

26.5.1828 [+]

Dateringsbegrundelse

Dateringen fremgår af brevet.

Bertel Thorvaldsen [+]

Modtagersted

Rom

Modtagerinfo

Udskrift: Signore Alerto Thorvaldsen / Chevali di Danbrogen.
Poststemplet “CORRIERE [XXXXX] DA GENOVA”, “18JUIN1828” og “26GIUGNO”.

Resumé

Kommentarerne til dette brev er under udarbejdelse.

Se original [Translation]

Paris 26 Maei 1828

Gode Thorvaldsen!

Jeg kom hertil den 19 April min reise var heldig og jeg benyttede Leiligheden at see al det som kunde intressere mig som Kunstner paa beste Maade. I det Sydlige Frankrig traf jeg paa Thorladsius der fra Paris over Turin gjorde en Antiqvisk reis ene uden Qvinder Han og Fruen og Irlænderinden hilser Dem paa det Hjerteligste ligeledes Brøndsted og kammerjunker Krijer. Brøndsted har efterretning fra Prindsen at Kunstsagerne fra Rom er ankommen efter 5 Ugers seilas da Brevet et skreven er die i fær med at udpakke die der er til Akademiet og imellem dem skal Gruppen af Grattier vere noget beskadiget. Sener har jeg ikke hørt vid[er]e til samme. Professor Lorentz ved Akademiet skal vere død. Jeg har besøgt en Brongsarbeider Deniere som her udfør i Brongse Deres Herdedreng som Regeringen her har kjøbt for 1500 fr: hos ham [,] han sagde at han konde gjøre den for 1800 fr men ikke ringer. Mig synes at denne Pris er Høy i Rom har jeg altid hørt at Brongsarbeider i Paris skulde være saa meget billig det finder jeg aldeles ikke. Man støbber got og bedre en jeg saa nogensinde før men udarbning er tør og Mager.
Akademiet har imedens jeg har været her send Brøndsted 2500 Fr for at kjøbe af Die beste Gibsafstøbninger her befindes til Akademiet, og Valget blev Afstøbning af Merkur i Brongse fra Neapel, alle Basreljivs fra Partenon i Athen der befinder sig her Metoperne ikke die smaa Bareljevs fra Demostenes Lygt i Athen, Achilleus Borgese, Praxsileles Faun, Silen der bærer den unge Bachus, Bryderen fra Florenz, Ateleten fra Venedig, den suk[k]ende Venus, Adonis fra Vatikanet, Ariadres Hode, Merkurs Hode, Hodet af Venus fra Arles og flere smating til at følde Holderne i Kasserne.
Jeg reiser om faa Timer na[a]r Dagen gryr herfra og paa samme Maade som jeg kom hertil og over Strasburg Korseruhe StutGart til Munchen vor jeg vil være sist af Juni Ma[a]nede – Jeg beder at hilse Landsmæ[n]dene og Bekie[ndte].
En Hilsen beder jeg at bringe Elisa og hendes Moder.
Lev Vel! Deres stedse hengivne HE Freund.

Arkivplacering
m13 1828, nr. 55
Emneord
Bestillingen til Kunstakademiet · Hjemsendelse af Thorvaldsens kunst 1828
Sidst opdateret 04.01.2018 Print