22.5.1840

Sender

Adam Oehlenschläger

Sender’s Location

København

Recipient

Caroline Amalie, Christian 8.

Recipient’s Location

København

Dating based on

Kongeparret modtog digtet i anledning af deres sølvbryllup 22.5.1840.

Abstract

Poem to King Christian 8. and Queen Caroline Amalie on the occasion of their silver anniversary 22.5.1840. It accompanied a gift from Christine Stampe, to which Thorvaldsen contributed the relief Hygiea and Amor, A373.

Document

Kong Christians og Dronning Amalias FestI
Høit monne de Danske prise;
Hver Undersaat vilde gjerne som bedst,
Sin Troskab og Kjærlighed vise.

To DanneqvinderII fra Sjællands Lund
Adløde Hierternes Flamme
De virked Begge, til Høitidens Stund –
Det danske Vaaben i RammeIII.

Den Gave vist havde Hiertets Værd;
Men for dens Værd at forhøie,
Saa droge de ThorvaldIV i denne Færd;
Han seer med Geniets Øie.

Og han fremstilled den Kjærlighed harV.
Som fylder det danske Hjerte,
Og som besiæler det høie Par
Med en uslukkelig Kiærte.

Og han fremstilled den Sundheds KraftVI,
Som Kjærligheds Blomster omslynge,
Som med sin herlige, friske Saft
Vil blo[e]t Dem og Vinter forynge

Og for at tyde den Gave med Ord.
Maa SkjaldenVII en Sang medsende.
Vist mindst er hans Fortjeneste stor,
I Lighed med disse Trende, –

Men i en sønlig Hengivenhed – O
Deri vil Ingen han vige
I Kjærlighed til de høie To
Deri er vi alle ligeVIII

Adam Oelensc[h]läger

General Comment

Oehlenschläger skrev dette digt i anledning af kong Christian 8. og dronning Caroline Amalies sølvbryllup 22.5.1840. Digtet ledsagede, og skulle forklare betydningen af, en gave til sølvbryllupsparret fra Christine Stampe og hendes veninde amtmandinde Charlotte Louise Elisabeth Neergaard (1808-1866).


Det vides ikke om digtet blev vedlagt gaven, om det blev reciteret eller ligefrem sunget til sølvbryllupsfesten i København. Nærværende kopi af digtet må Thorvaldsen have fået til orientering.

Gaven var en kakkelovnsskærm, hvori der var indsat et broderi udført af Stampe og Neergaard, samt et gipsrelief Hygieia og Amor, jf. A373, udført af Thorvaldsen. I digtet redegør Oehlenschläger for gavegiverne, hvem, der havde udført hvilke dele af skærmen, og hvorledes kongeparret skulle tolke motiverne.

Stampe, Neergaard og Thorvaldsens kakkelovnsskærm, Gunderslevholm

Om relieffets motiv skulle Thorvaldsen have sagt, at det forestiller: “Kiærlighed og Sundhed”, “thi hvad kan man bedre ønske hende”, dvs. dronningen, jf. Stampe, op. cit.

Motivet med Amor og Hygieia havde Thorvaldsen allerede benyttet i et relief udført i Rom i 1837, jf. A371 og A372. Nu omformede han kompositionen en smule, fra en stående til en siddende Hygieia, således at formatet passede til kakkelovsskærmen.

Det kan undre, at Thorvaldsen lod sin kunst fusionere med nogle damers broderi-arbejde i noget så profant som en kakkelovnsskærm, men han har måske ladet sig engagere i gaven som en vennetjeneste overfor Stampe, der var en god veninde af og velynder for Thorvaldsen i hans sidste leveår.

Thorvaldsen udførte i øvrigt et andet relief i anledning af sølvbrylluppet, nemlig Amor og Hymen, A453. Relieffet skulle præges som revers på en medalje udført af Christen Christensen og F.C. Krohn.

Kakkelovnskærmen befinder sig i dag på Gunderslevholm. Den stod ellers i dronningens audiensgemak på Amalienborg, jf. Stampe op. cit.
Til orientering kan oplyses, at Nicolai Abildgaards kaminskærm Lykkens tempel samtidigt stod i Christian 8. audiensgemak, jf. Thomas Lederballe: Nicolai Abildgaard, Kroppen i oprør, København 2009, p. 253.

Der findes en anden håndskrevet version af sangen på Thorvaldsens Museum (inspektørens skrin, nr. 10). Den stammer fra familien Stampe og blev givet til museet sandsynligvis af Rigmor Stampe i 1917.

Archival Reference

m32, nr. 90

Thiele

Thiele IV, p. 114.

Other references

Subjects

Works

A373 Hygieia og Amor, 24. april 1840, inv.nr. A373

Commentaries

  1. Kong Christian 8. og dronning Caroline Amalies sølvbryllupsfest 22.5.1840, jf. Stampe op. cit.


    Måneden efter afholdtes Christian 8.s salving 28.6.1840 i Frederiksborg Slotskirke; samme dag som Caroline Amalies fødselsdag og altså i året for parrets sølvbryllup.

  2. Christine Stampe og hendes veninde amtmandinde Charlotte Louise Elisabeth Neergaard (1808-1866), jf. Stampe, op. cit.

  3. Stampe og Neergaard udførte et broderi til en kakkelovnsskærm til sølvbryllupsparret med det danske våbenskjold som motiv, jf. Stampe op. cit.

  4. Thorvaldsen blev af Stampe bedt om at bidrage til kakkelovnsskærmen med et midterparti. Thorvaldsen udførte relieffet Hygieia og Amor, jf. A373, jf. Stampe op. cit.

  5. Kærlighed, personificeret ved Amor, den græske kærlighedsgud.

  6. Sundhed, personificeret ved Hygieia, den græske gudinde for sundhed.

  7. Dvs. Adam Oehlenschläger.

  8. Digtets sidste strofe “er vi alle lige” synes at rumme en elegant henvisning til tidens demokrati- og lighedstanker, samtidig med at Oehlenschläger altså forsikrer kongeparret om sin og folkets kærlighed.

Last updated 24.07.2019