Henrik Stampe
Nysø
Bertel Thorvaldsen
Nysø
Dateringen fremgår af sangen.
Birthday song for Thorvaldsen
Nysøe
d. 19de November.
1839
Nu er Jer Kringle landet,
Bitte Faer!I
Vort Bord staaer strunk og standetII, –
Vær saa rar! –
Geburtsdags-Barnet maa
Nu ei længer lade vente, –
Vi saa længselsfulde gaae, –
Vi nu hente
Ham maae.
Omkring Dig vi os samle
Sær idag; –
Hist vaier for den Gamle
Danmarks Flag.
Modtag i landlig RoeIII
Alt det Bedste Hjertet gjemmer! –
O! den Sang hver Dansk fuldtro
Istemmer
Saa fro!
Denne sang blev sunget ved Thorvaldsens fødselsdag 19.11.1839 på Nysø.
Forfatteren er ikke 100% sikkert identificeret, men der er højst sandsynlig tale om Henrik Stampe. Det vides nemlig med sikkerhed fra Christine Stampes håndskrevne manus til hendes erindringer om Thorvaldsen, jf. Stampe, op. cit., at hendes ægtemand forfattede én sang til festen, mens amtmanden Johan Ferdinand de Neergaard skrev en anden.
Nærværende sang har et muntert og uformelt præg, som peger i retning af Henrik Stampe som ophavsmanden, ikke mindst fordi den uhøjtidelige tone i høj grad minder om den fødselsdagssang, som Stampe forfattede til Thorvaldsen året efter, 19.11.1840.
Der er dog bevaret en anden sang fra 19.11.1839, men den er et mere traditionelt hyldestdigt med en meget formel og mere romantisk karakter, der passer bedre på Neergaard som ophavsmand, da hans forhold til Thorvaldsen næppe har tilladt samme ligefremhed, som nærværende sang rummer, og som meget bedre karakteriserer Henrik Stampes forhold til billedhuggeren.
Ergo må det konkluderes, at nærværende højst sandsynlig er skrevet af Henrik Stampe, selvom håndskriften ikke synes at være hans. Teksten er skrevet med latinske bogstaver, og de kendte eksempler på Stampes hånd er nedfældet med gotisk håndskrift. Der kan dog i dette tilfælde være tale om fx et af Stampe-børnene, der har hjulpet med at kopiere sangteksten.
Last updated 06.02.2019
Bitte Faer var – så vidt vides – ikke et almindeligt kaldenavn for Thorvaldsen på Nysø. Det kendes kun fra denne sang.
Men tilnavnet peger på et vist frisprog i den nysøske omgangstone. Stampe har muligvis taget sig denne poetiske frihed i lyset af, at hans kone af Thorvaldsen blev kaldt Gamle Mutter.
Dvs. ordnet, klargjort, se stande i Ordbog over det danske Sprog.
Dvs. på Nysø.