11.8.1804

Sender

J.C. Ulrich

Sender’s Location

Livorno

Information on sender

Passet er f.n.t.v. forsynet med et rødt laksegl med det kongelige danske konsulats segl og våben.

Recipient

Bertel Thorvaldsen

Recipient’s Location

Livorno

Dating based on

Dateringen fremgår af passet.

Abstract

Thorvaldsen’s travelling permit issued for his trip from Leghorn to Genoa and Carrara and back in August 1804. The passport will grant him safe passage as well as any necessary assistance.

Document

NOUS JEAN CHRISTOPHE ULRICH
CONSUL GENERAL DE SA MAJESTÈ
LE ROY DE DANNEMARC, NORVEGE &C. &C. &C.
DANS LE ROYAUME D’ETRURIE, RESIDENT A LIVORNE.

Savoir faisons que le Sr. B. Thorvaldsen de Copenhague, agé de [tomt felt] ansI, de Profession Sculpteur en Marbre – – –
voulant partir d’ici pour se rendre a Genes – & RetourII
Nous l’avons muni du present Passeport, priant tous les Commandants, Officiers, & Consuls des Puissances en Paix avec sa Majesté susdite, en tel Endroit & Port que ce soit, de le laisser librement, passer, san le causer, ni permettre qu’il lui soit causé aucun Empechement quelconque, au contraire de vouloir bien l’accorder leur Assistance & Protection encas de besoin, dont nous aurons la plus parfaite reconnoissance.

Enfoy de quoi nous avons signé la presente & muni du Scellé Consulaire. Fait a Livorne ce 11 Aout 1804

Jn Cphe Ulrich

[Øverst lodret:]
SignatureIII du Porteur

General Comment

Passet er et pompøst officielt dokument med fortrykt tekst (gengivet med gråt ovenfor) og det danske rigsvåben foroven. Våbenet er omkranset af en baldakin af hermelinskind, og på hver side står en vildmand med en kølle; forneden afsluttes fremstillingen af rigsvåbenet af Dannebrogsordenen og Elefantordenen.
Thorvaldsen har ikke underskrevet passet, og den tomme plads, hvor Thorvaldsens daværende alder (knap 34 år) skulle have stået, er heller ikke udfyldt.
Alligevel må Thorvaldsen have benyttet passet på sin rejse til Genova og Carrara sidste halvdel af august 1804, og det bærer da også præg af at have været sammenfoldet mange gange. Thorvaldsen besøgte i Herman Schubarts selskab marmorbruddene i Carrara og byen Genova fra omtrent den 11.8.1804 (jf. dette pas) til ca. 10.9.1804, hvor de vendte tilbage til Montenero, jf. Schubarts brev til C.F.F. Stanley af 24.9.1804.

Archival Reference

m30 I, nr. 16

Thiele

Omtalt Thiele I, p. 244.

Subjects

Commentaries

  1. Alderen er af uvisse årsager ikke opgivet, se den generelle kommentar. Om Thorvaldsen har hævdet ikke at kunne huske sin præcise alder, jf. referenceartikel om Thorvaldsens fødselsdag 19.11., eller om det blot skyldes en forglemmelse, som det antagelig er tilfældet med signaturen jf. kommentar ovenfor, vides ikke.

  2. En streg går delvis under og delvis igennem ordene “& Retour”, men det er ikke tydeligt, om stregen er ment som en over- eller en understregning. Thorvaldsen må dog have haft behov for et rejsepas både på ud- og hjemrejsen, hvorfor en “fejlplaceret” understregning synes mest oplagt.

  3. Thorvaldsen har af uvisse årsager ikke underskrevet passet, se den generelle kommentar. Der er antagelig blot tale om en forglemmelse.

Last updated 31.10.2013