The Thorvaldsens Museum Archives

Comment on 30.8.1805

Der er næppe tvivl om, hvad meningen med denne skægge eufemisme er. Det er dog ikke muligt at verificere udtrykket som gængs slang ved opslag i Kaj Bom: Slangordbogen dansk slang fra ruder konges tid til ca. 1950, Politikens forlag, København 1974 i afsnittet om slangudtryk for samleje, p. 65-68.
Måske har de to venner med Gubevares skabt deres egen ironiske, danske udgave af de udbrud, der kunne undslippe en italiener under samleje – fx Dio Mio! eller Madonna! – baseret på vennernes fonetiske feltstudier i Rom.

Det mest forbløffende ved dette tekststed er imidlertid, at de to venner tilsyneladende havde et så nært forhold, at de ligefrem kunne låne hinandens kærester. Og at det var uproblematisk at informere hinanden om partnerbyttet.
Trods denne tilsyneladende frisindede attitude, er det dog ikke utænkeligt, at Anna Maria Uhden ønskede at gøre Thorvaldsen jaloux – som en slags gengældelse – også selvom Stanley skriver, at hun ville tage dette skridt “af bare Vendskab for” billedhuggeren.
Se mere om Uhdens og Thorvaldsens intense forhold her, eller i Uhdens biografi.

Last updated 23.10.2013