Tilbage til W

Antoine Wiertz

Denne biografi er under udarbejdelse.

Wiertz er en af de særeste skikkelser i romantikkens maleri. Hans værker er kendetegnet ved megalomani, passioneret idealisme, oprørstrang, filosofiske overvejelser, civilisationskritik, pacifisme, bizarre fantasterier m.m. Hans værk spænder fra pertentligt tegnede og yndige kvindeskikkelser à la Ingres til storladne historiemalerier i ekspressiv figursalat à la Rubens.

Hans kunst kan først og fremmest ses i hans forhenværende atelier – Musée Wiertz – der ligger i bydelen Ixelles i Bruxelles. Atelierbygningen, der blev skræddersyet til Wiertz’ gigantiske formater, blev opført med støtte fra den belgiske konge. Museet har siden Wiertz’ død været i den belgiske stats eje som en del af nationalgalleriet, Musée Royaux de Beaux-Arts de Belgique.

Wiertz opholdt sig i Rom mellem 28.5.1834 og 19.2.1837, jf. Wybo-Wehrli, op. cit., p. 85 og p. 145.

Han omgikkes i Rom, så vidt vides, ikke Thorvaldsen i nævneværdig grad, men de var dog bekendte med hinanden. Da Wiertz i efteråret 1836 udstillede sit homeriske maleri Grækerne og trojanerne strides om Patroklos’ ligAccademia di S. Luca, indbød han den romerske kunstverden til at tage det enorme – 395×703 cm! – historiemaleri i øje.

Antoine Wiertz: Les Grecs et les Troyens se disputant le corps de Patrocle, 1836, huile sur toile, 395 x 703 cm, Musée de Beaux-Arts, Liège
Grækerne og trojanerne strides om Patroklos’ lig, 1836
Olie på lærred, 395×703 cm, Musée de Beaux-Arts, Liège

Thorvaldsen så maleriet og skulle ved den lejlighed have sagt om Wiertz: “Denne unge mand er en gigant”; og ifølge den romerske arkitekt Angelo Uggeri skulle akademiets ledende kunstnere som Vincenzo Camuccini, Tommaso Minardi og Thorvaldsen have udtalt, at de med hensyn til de maleriske kvaliteter ikke siden Rubens havde set så fremragende et kunstværk, jf. Wybo-Wehrli, op. cit., p. 141-142.

Portrættet øverst til højre af Wiertz er hans dødsmaske støbt i bronze. Masken findes på Musée Wiertz.

Referencer

  • Brita Velghe: Antoine Wiertz (1806-1865), Musée Wiertz, Bruxelles 2000.
  • Isabelle Wybo-Wehrli: ‘Le séjour de’Antoine Wiertz à Rome’, in: Bulletin des Musée Royaux de Beaux-Arts de Belgique, 1973, 1-4, p. 85-146.

Sidst opdateret 10.09.2018

NN: Antoine Wiertz, dødsmaske

Antoine Wiertz

Antoine Joseph Wiertz 1806-1865 Belgisk Maler, billedhugger, tegner