Arkivet, Thorvaldsens Museum

Tilbage til P

Giuditta Pomardi

Giuditta Pomardi blev født uden for ægteskab som datter af den skotske maler George Augustus Wallis” og den italienske kvinde Orsola Pomardi. Hun blev ikke officielt anerkendt af faderen og beholdt moderens efternavn frem til sit ægteskab med den tyske maler Carl Werner i 1836.

Hendes dødsår kendes ikke.

Giuditta Pomardi spiller hovedrollen i et brat brud mellem de tidligere venner og kolleger George Augustus Wallis og Thorvaldsen. Hvad der reelt er foregået, vides ikke med sikkerhed, men to breve fra Wallis til Thorvaldsen er bevaret og kan give et indtryk af dramatikken bag. De indikerer desuden, at Thorvaldsen og Giuditta har kendt hinanden godt, og at han har forsvaret hende overfor faderen.

I det første af brevene advarer Wallis Thorvaldsen om sin egen datter og anklager hende for at stå bag et uopklaret tyveri fra Thorvaldsens antiksamling. I det næste brev, der besvarer Thorvaldsens i dag ukendte svar på Wallis’ brev, bryder Wallis i følelsesladede vendinger med Thorvaldsen og afslutter brevet med, at han nu vil rejse til Rom og vidne mod datteren, der med sin, i hans øjne, slette karakter og promiskuøse levevis aldrig vil få lov at bære hans navn.

Referencer

  • Friedrich Noack: Das Deutschtum in Rom, Berlin og Leipzig 1927, Bd. 2, p. 628.
  • Monika von Wild: George Augustus Wallis (1761-1847). Englischer Landschaftsmaler. Monographie und Oeuvrekatalog, Frankfurt am Main 1996, p. 13, 26,32,33,39, 43 og 47.

Sidst opdateret 03.09.2018

Giuditta Pomardi

Giuditta Pomardi, aka Giuditta Wallis / Giuditta Werner 1806-18?? Italiensk
Omtalt i1 dok.