Arkivet, Thorvaldsens Museum

Tilbage til G

Maria Leopoldina Grassalkovich de Gyarak

Denne biografi er under udarbejdelse.

Den ungarske adelsdame Maria Leopoldina Eszterházy de Galántha blev som 16-årig gift med prins Antal III Grassalkovich de Gyarak i 1793. Parret boede på det kæmpemæssige, ottefløjede barokslot Gödöllő ca. 30 km nordøst for Budapest, men rejste meget. Fyrstinden lærte Thorvaldsen at kende gennem sin deltagelse i det romerske selskabsliv, muligvis via sin bror, den ungarske fyrste Nicolaus Esterházy.

Grassalkovich ansatte i et p.t. ukendt årstal mellem 1803 og 1814 den tyske skuespiller og guvernante-uddannede Franziska Caspers som guvernante for sin datter og selskabsdame for sig selv. Caspers ledsagede fyrstinden på rejser og blev derigennem også introduceret til Thorvaldsen; først i 1814 og siden i 1819. Det fremgår af Caspers’ venindes, den tyske maler Louise Seidlers erindringer, at fyrstinden gav Caspers “fuld frihed” i ansættelsen, hvilket fx betød, at Seidler og Caspers ofte kunne ses i Rom (Kaufmann 2003, p. 174).

I en billet inviterer Caspers Thorvaldsen til middag på vegne af fyrstinden med en efterfølgende tur til Vatikanet; Caspers slutter, at Thorvaldsen ikke kan komme, men gentager invitationen. Af en senere billet fremgår det, at aftalen om at tage til Vatikanet er kommet i stand og skal foregå samme dag.

Portrættet til højre er et privatejet maleri af den franske hofmaler François Gérard (1770-1837).

Referencer

  • Sylke Kaufmann (red.): Goethes Malerin. Die Erinnerungen der Louise Seidler, Berlin 2003

Sidst opdateret 26.11.2015

Francois Gérard: Maria Leopoldina Grassalkovich de Gyarak (1806)

Maria Leopoldina Grassalkovich de Gyarak

Maria Leopoldina / Marie Leopoldine Grassalkovich / Grassalkovitch / Grassalcowich de Gyarak, født Esterházy / Eszterházy de Galántha 15.11.1776-21.12.1864 Ungarsk Fyrstinde, prinsesse
Omtalt i10 dok.