The Thorvaldsens Museum Archives

Back to C

Commissione della Basilica di S. Paolo

Biografien er under udarbejdelse.

Kommissionen til genopbygningen af San Paolo fuori le Mura blev oprettet af pave Leo 12. i 1825, og dens opgave var at udrede uenighederne omkring genopbygningen af katedralen efter, at den var blevet brandskadet natten mellem 15-16. juli 1823. Kommissionens sekretær, som også skrev til Thorvaldsen, var den italienske arkitekt og arkæolog Angelo Uggeri.

Paven havde i 1824 besluttet, at arkitekten Giuseppe Valadier skulle stå for genopbygningen af San Paolo fuori le Mura. Imidlertid vakte dette stor kritik, fordi Valadier gik ind for en komplet fornyelse af kirken i stil med det, der var blevet gjort med Peterskirken i renæssancen. Dette førte til stridigheder især mellem arkæologer og arkitekter, da førstnævnte ønskede en restaurering in pristinum, dvs. at man bevarede de gamle mure og var tro overfor den senantikke og middelalderlige struktur. Blandt de arkæologer, som gik ind for en genskabelse af den gamle kirke, var arkæologen Carlo Fea, som i 1825 forærede Thorvaldsen sin bog om S. Paolo, jf. M370 med sin personlige dedikation.

Leo 12. var således nødsaget til at nedsætte en kommission hvis opgave var at udrede uenigheden omkring kirkens fremtid. Resultatet blev, at Giuseppe Valadier blev taget af opgaven, og i stedet blev Pasquale Belli (1752-1833) fra Vatikanets arkitekturgruppe indsat. Det blev dog den italienske arkitekt Luigi Poletti (1792-1869), som gennemførte projektet.

Thorvaldsen blev tilsyneladende inddraget i overvejelserne omkring kirkens genopbygning, men omfanget af dette kendes p.t. ikke.

References

  • Terry Kirk: Architecture of Modern Italy, Volume 1: The Challenge of Tradition, 1750-1900, Princeton 2005.

Last updated 06.09.2018

Commissione della Basilica di S. Paolo

Commissione Speciale deputata alla Riedificazione della Basilica di S. Paolo 1825-1854 Italian Commission
From Thorvaldsen1 Doc.
To Thorvaldsen1 Doc.
Total2 Doc.

To and from others1 Doc.