Arkivet, Thorvaldsens Museum

Kommentar til Ropps bestilling 1804-05

I Ine Līne & Dainis Bruģis: ‘Torvaldsena skulptūras jaunauces pilī’, in: Liecinieki, Tukums 2013, p. 57, hævdes det, at den Melpomene-buste, der befinder sig på Letlands Nationale Museum (Latvijas Nacionālā mākslas muzeja) i Riga, inv. nr. AMM SK 39 skulle stamme fra Roop-familien og derfor være det bortkomne eksemplar udført af Thorvaldsen.
Det stemmer imidlertid ikke, da sammenligninger mellem nærværende foto fra 1927 af Ropps eksemplar og Riga-eksemplaret entydigt viser, at der er tale om to forskellige marmorversioner. Den væsentligste forskel er vinløvet i Melpomenes hår: På fotografiet fra 1927 er bladenes flige uden takker, i Riga-eksemplaret er fligene tydeligt takkede. Desuden løber der en sortbrun-farvet åre i marmoret gennem eksemplaret i Riga fra højre øje til venstre bryst. Denne ses ikke i det gamle s/h foto; samt andre detaljer, som ikke matcher.
I ovennævnte publikation dokumenteres Riga-bustens proveniens ikke med et ord, så argumenter for påstanden bliver ikke fremlagt.

Sidst opdateret 12.05.2016