15.10.1821

Afsender

P.O. Brøndsted

Afsendersted

Rom

Afsenderinfo

Brevet har været lukket med voks og prægning. Voksdelen synes at være gået tabt ved åbningen af brevet, se hertil den generelle kommentar.

Modtager

Bertel Thorvaldsen

Modtagersted

Rom

Modtagerinfo

Udskrift: Illustrissimo Sgre / il Sgr CavaliereI Thorvaldsen / – & / Roma.

Dateringsbegrundelse

Dateringen fremgår af brevet.

Resumé

Brøndsted inviterer Thorvaldsen til at ledsage ham ved besøg i samlinger af antikker.

Dokument

Rom d. 15 octobr. 1821

Bedste Ven!
Jeg har foranstaltet, meest fordi StackelbergII bad mig derom, at RiepenhausenerneIII han og jeg og maaskee endnu en V[en]IV i morgen Formiddag Kl: 9V kunne besee besøge de mærkelig[eVI anti]ke Marmore i palazzo ChablaiVII og siden de dejlige Fiesole’sVIII hvoro[m] jeg talte med Dig. Vilde Du ikke være med ? jeg ønskede det meget – i saa Fald henter jeg Dig lidt efter Kl: 8½; men vær da paaklædt! – Din egen Brøndsted

Generel kommentar

Dette er en af flere invitationer fra Brøndsted til Thorvaldsen. Det vides ikke, hvorvidt Thorvaldsen fulgte Brøndsteds opfordring og tog med på turen.

Brevet er skrevet på en lille seddel, der måler 7×21,5 cm og har været foldet til en lille billet. Brevet har været lukket med voks, hvilket har forårsaget et lille hul, der hvor seglet har siddet. Teksttabet er dog ikke større, end at det let kan rekonstrueres.

Arkivplacering

m7 1821, nr. 72

Thiele

Ikke omtalt hos Thiele.

Emneord

Personer

Kommentarer

  1. Thorvaldsen var 28.1.1810 blevet udnævnt til ridder af Dannebrog.

  2. Den tysk-russiske tegner, arkæolog og kunstsamler Otto Magnus Stackelberg.

  3. De tyske tegnere og kobberstikkere, brødrene Riepenhausen.

  4. Det vides ikke, hvilken ekstra ven Brøndsted har haft i tankerne.

  5. Den 15. oktober 1819 var en fredag, med andre ord har udflugten skullet foregå en lørdag. Måske deraf Brøndsteds efterfølgende formaning til Thorvaldsen ang. mødetidspunktet: men vær da påklædt!

  6. Det vil, jf. Ordbog over det Danske Sprog, sige: ‘som er værd at lægge mærke til’; ‘som man bør mærke sig’; ‘bemærkelsesværdig’; ‘interessant’ eller ‘vigtig’.

  7. Formentlig hentydes til Chablais, dvs. Maria Anna (1757–1824), Hertuginde von Chablais, der havde en righoldig samling af antikker i sin bolig, Palazzo Paganica i Rom, samt en grund udenfor Rom med udgravninger. Se hertil: C.O. Müller, Ancient Art and Its Remains: Or, A Manual of the Archaeology of Art, London 1852, p. 281.

  8. Byen Fiesole nær Firenze, ca. 300 km nord for Rom, der er bekendt for sine mange antikke ruiner. Det er uvist, om der var planer om en længere udflugt eller om antikker derfra var udstillet i et palazzo i Rom.

Sidst opdateret 11.01.2013