Kort før eller den 9.3.1819

Afsender

Caroline von Humboldt

Afsendersted

Rom

Afsenderinfo

Brevet har været lukket med et rødt laksegl.

Modtager

Bertel Thorvaldsen

Modtagersted

Rom

Modtagerinfo

Udskrift: Al Cav: Thorvaldsen / 46 Via Sistina.

Dateringsbegrundelse

Dateringen fremgår af en påskrift på brevet, antagelig skrevet af Thorvaldsen selv. Da påskriften synes skrevet, efter at brevet er modtaget, kan dateringen af det egentlige brev antagelig sættes til kort før 9.3.1819.

Resumé

Thorvaldsens bedes over samme dag med henblik på en snak; Caroline von Humboldt er dog optaget kl. 14.

Dokument

Se potete senza incommodarvi venire qui per poco tempo avrò molto piacere di avere qualchè conversazioneI con voi sono impegnata a due ore dopo mezzogiorno
Carolina
Via di Ripetta

[Under udskriften tilføjet med blyant, antagelig af Thorvaldsen selv:]
Roma le 9 di Marzo 1819

Generel kommentar

Denne korte skrivelse har muligvis forbindelse til den navnedagsfest, der blev afholdt for den tyske skuespillerinde og guvernante Franziska Caspers 9.3.1819.

Arkivplacering

m35 V, nr. 12

Thiele

Ikke omtalt hos Thiele.

Emneord

Kommentarer

  1. Ud fra brevets sporadiske ordlyd er det umuligt at læse sig frem til emnet for den samtale, Humboldt ønskede sig med Thorvaldsen. Et kvalificeret gæt kunne dog være, at dens genstand var den tyske skuespillerinde og guvernante Franziska Caspers, som Thorvaldsen kortvarigt havde en art amourøs forbindelse med. Den 9.3.1819 var nemlig også datoen for den navnedagsfest for Caspers, der blev afholdt hos hendes veninde, den tyske maler Louise Seidler, og som Thorvaldsen og sandsynligvis også Humboldt deltog i.

Sidst opdateret 25.11.2015