8.3.1836

Afsender

Scipione Barberi

Afsendersted

Rom

Modtager

Bertel Thorvaldsen

Modtagersted

Rom

Dateringsbegrundelse

Digtet er udateret, men teksten er en gengivelse af Barberis tekst til Donizettis musik, som findes i et andet eksemplar i Arkivet. Dette eksemplar stammer fra 8.3.1836.

Resumé

Hyldestsang skrevet til fejringen af Thorvaldsens 39. romerske fødselsdag i Rom. Teksten påkalder Apollon, gratierne og muserne, der skal krone Thorvaldsen – her kaldet “den danske Prometheus” – med laurbær. Billedhuggeren er i stand til at forme guder, helte og mennesker i ler og sten på en så levende måde, at man kan mærke deres hjerteslag. Denne “ild fra Norden” skal Italien holde fast i i en evighed, så den kan kaste glans over hans land, og det skal række ham tusind laurbærkranse. Melodien er af Gaëtano Donizetti.

Dokument

Con le Grazie, è con le Muse

Venga ApolloI a noi cortese
Il Prometeo DanneseII
Con l’alloro a coronar

Con la creta, con li sassi

Forma umani a fare imprese
Il Prometeo Dannese
E col dito le animò

Numi, Eroi, persone Illustri

Alla vita, al tatto ei rese
Il Prometeo Dannese
Che le senti palpitar

Se dal Nord tanto fuoco

A noi venne o qui s’accese
Pel Prometeo Dannese
Or l’Italia che farà

Lo terrà per mille lustri

A dar gloria al suo paese
E al Prometeo Dannese
Mille allori porgerà


Musica, Cr. DonizettiIII Poesia, Cr. Barberi

Generel kommentar

Dette digt er sangteksten til et musikstykke, der blev opført i anledning af Thorvaldsens romerske fødselsdag 8.3.1836 i familien Puggaards romerske residens.
I Arkivet findes et andet eksemplar af sangteksten, skrevet i det partitur, der, som det fremgår, gengiver Donizettis musik til Barberis tekst.

Arkivplacering

m33, nr. 78

Emneord

Personer

Kommentarer

  1. Når Barberi fremmaner et scenarie, hvor Apollon sammen med muser og gratier kommer for at laurbærkrone Thorvaldsen, kan der oplagt ligge en reference i det til Thorvaldsens relief Musernes dans på Helikon, jf. A341, hvor Apollon spiller, mens muserne danser og spiller, og de tre gratier optræder i midten af det hele.

  2. Når Thorvaldsen kaldes “den danske Prometheus”, sammenlignes han altså med ildens gud i den antikke mytologi – den gud, der gav menneskene ilden i gave.

  3. Den italienske operakomponist Gaëtano Donizetti.

Sidst opdateret 16.11.2020