12.6.1803

Afsender

Luigi Formenti

Afsendersted

Albano

Modtager

Bertel Thorvaldsen

Modtagersted

Sandsynligvis Albano

Modtagerinfo

Udskrift: Alle mani di FraI / Alberto Tolval/sen

Dateringsbegrundelse

Dateringen fremgår af brevet.

Resumé

Den uidentificerede Formenti beder Thorvaldsen møde Anna Maria Uhden.

Dokument


Albano
Dal Convento di
S[anta].M[ari].a della StellaII
li 12. Giug[n]o 1803.
Caro FraIII Alberto




Per S. Ubidienza vi porterete in Casa di Suor Maria UdenaIV al monastero delle Vergini alli CappucciniV, che dalla med[esim].aVI averete gli ordini del vostro Destino. E non mancate addio. Vi avverto che se la Sud[dett].aVII Serva di Dio stasse in Chiesa a fare orazione ritornate più tardi.

Per il PreVIII CellerarioIX
Frà Luigi FormentiX

Oversættelse af dokument


Albano
i Klostret
S. Maria della Stella
d. 12. juni 1803
Kære Broder Alberto




I Skt. Lydigheds navn bør De begive Dem til Søster Maria Uhdens hus i klostret for Cappuccinernonnerne. Af hende vil De få besked om Deres Skæbne. De må ikke udeblive[.] Farvel.
Jeg varskoer Dem om, at hvis denne Guds såkaldte tjenerinde er i kirken for at bede, må De komme igen senere.

På præsten Cellerarios vegne
Broder Luigi Formenti


[Oversat af Kira Kofoed]

Generel kommentar

Thiele I, p. 192 kalder dette brev “en mysteriøs Skrivelse”. I sine notater om brevene i arkivet på Thorvaldsens Museum (Thorvaldsens Archiv, Vol. I, 1803, 10, b) skriver han endda: “Jeg forstaar ikke dette brevs Indhold, men det synes at Anna Maria Uhden må være indgaaet i Klostret”. Thiele tager brevets ordlyd for pålydende og foreslår, at det skal forstås som “en formelig Stævning til Thorvaldsen, [om] at indfinde sig i et Anliggende betræffende ‘Sgra Anna Maria Uhden’”.
Thiele har ikke blik for, at brevet må betragtes som en spøg, hvilket Müller, op. cit., p. 732, med rette mener må være tilfældet. Der findes intet som helst belæg for, at Uhden skulle være blevet nonne endsige, at Thorvaldsen skulle være blevet munk. Snarere tværtimod!
Det forekommer mere rimeligt at foreslå, at Uhden var taget til Albano efter Thorvaldsen, og at hun satte sig for at drive gæk med Thorvaldsen ved at lade en præst indkalde ham til møde i et kloster i en på skrømt alvorligt-kommanderende tone. Brevet kan da læses som endnu et bevis for det legende-ironiske forhold mellem de to elskende, se fx også notatet af antagelig april 1802.

Arkivplacering

m1 1803, nr. 11

Thiele

Omtalt hos Thiele I, p. 192-193.

Andre referencer

Emneord

Kommentarer

  1. Munkebetegnelsen broder blev, så vidt vides, ellers aldrig brugt om Thorvaldsen, hvilket synes at være det bedste bevis på, at dette brev skal opfattes som en spøg, jf. den generelle kommentar.

  2. Det vil sandsynligvis sige klosteret ved kirken S. Maria della Stella i Albano bygget 1561.

  3. Munkebetegnelsen broder blev, så vidt vides, ellers aldrig brugt om Thorvaldsen, hvilket synes at være det bedste bevis på, at dette brev skal opfattes som en spøg, jf. den generelle kommentar.

  4. Dvs. Thorvaldsens elskerinde Anna Maria Uhden, som ikke på nogen måde var nonne, som hun ellers udnævnes til her.

  5. Det vil sandsynligvis sige Cappucciner-klosteret i Albano bygget 1618-1635.

  6. Dvs. medésima, selvsamme, dvs. Uhden.

  7. Dvs. sudetta, såkaldte eller ovennævnte.

  8. Dvs. prete, præst.

  9. Det er uvist, om denne Cellerario var en eksisterende person. Navnet, der betyder kældermester eller forvalter i et kloster, gør det dog mest sandsynligt, at det var opfundet i spøg til lejligheden.

  10. Formenti er uidentificeret, og selv om man kan spørge sig, om han overhovedet eksisterede, er brevet er dog ikke skrevet med Anna Maria Uhdens hånd. En eller anden har skrevet det for hende, og det kan naturligvis have været den ukendte Formenti, der muligvis har været et dæknavn for en af Thorvaldsens bekendte.

Sidst opdateret 26.09.2018